All for Joomla All for Webmasters
Закаляване на детския организъм

Имунологът д-р Цветелина Великова разкрива как работи „Детският имунитет“. 

Написан на достъпен и разбираем език, този ценен наръчник събира най-важната информация около честото боледуване при децата. 

 

Какво да направим ако детето ни боледува често? Как да го предпазим от болести? И всъщност колко често е „честото“ боледуване от инфекции при най-малките? 

 

Това са някои от най-задаваните въпроси, които активно занимават всеки родител, особено по време на сезона на настинките и грипа. За да отговори на тях на българския пазар се появява ценното издание „Детският имунитет“ от лекаря имунолог д-р Цветелина Великова, под медицинската редакция на педиатъра д-р Снежина Лазова. 

 

„Детският имунитет“  издателство ("Сиела") е книга, предназначена за родители, възпитатели и всички, които се интересуват от това как работи имунната система при децата – а и при възрастните. 

 

По изчерпателен и увлекателен начин изданието обобщава най-важната информация около въпросите, свързани с често болезнените и стресиращи срещи на децата с инфекции – но също и с алергии, автоимунни заболявания, имунодефицитни състояния и др. 

 

На достъпен език, но и подкрепена с много научни факти и нагледни примери, д-р Великова описва развитието на детската имунна система с разбиране към някои от най-големите притеснения на родителите.

 

Тя разглежда в детайли как се заражда имунната система още в майчината утроба; как се развива през първите месеци на живота и как се променя при все по-честите срещи с инфекциозни заболявания, ваксини и потенциални алергени. 

 

Д-р Цветелина Великова обръща внимание на влиянието на времето за така наречените настинки и дава ценни съвети за най-подходящите начини да закалим организма на децата и да им помогнем да се справят с предизвикателствата, които срещат ежедневно. 

 

В книгата „Детският имунитет“ са засегнати теми като:

• Ползата от кърменето за имунната система на бебето;
• Влиянието на майчината имунна система; 

 

• Разликите между детската имунна система и тази на възрастните;
• Алергиите при децата като свръхреакция на имунната система;
• Честото боледуване при някои деца; 

• Ползата и потенциалните вреди от имуномодулатори и имуностимулатори;
• Страховете от ваксините и някои митове, свързани с тях. 

 

Откъс от книгата

Закаляването на децата е тема, която е толкова позната, колкото и неизвестна. Закаляването е важно, за да се подпомогне организмът на децата да се справят с предизвикателствата, които те срещат ежедневно.

 

В тази връзка общото закаляване и укрепване на детския организъм влияе благоприятно и върху имунната система. Тук няма да разглеждаме всички начини за закаляване на децата чрез излагане на чист въздух, слънце и вода, но ще обърнем внимание на това защо закаляването е важно. 

 

По-нагоре споменахме как влияе студеното време върху имунната система на децата. През зимните месеци се синтезира по-малко витамин D (който е и хормон), което може да повлияе на имунните клетки, които носят рецептори за този витамин по повърхността на клетъчните си мембрани.

 

Ниските нива на витамин D могат да повлияят неблагоприятно на имунния отговор и да затруднят организма в борбата му с инфекциите. Също така студените месеци предразполагат хората да прекарват повече време на закрито, а вирусите се разпространяват повече, когато хората са близо един до друг в закрити помещения. 

 

Достъпът до свеж въздух, обогатен с кислород, действа благоприятно на организма и имунните клетки. Важно е да отбележим, че това се отнася за случаите, при които се осигурява чист въздух, а не замърсен.

 

Увеличеният брой часове, прекарани на слънце, особено в есенно-зимните месеци, благоприятства образуването на витамин D в кожата, който умело моделира имунните функции. Доказана е и ролята му в активирането на клетките на вродения имунитет и образуването на антимикробни пептиди. Тези данни обясняват на какво се дължат по-честите инфекции при ниски нива на витамина. 

 

По-ниските температури могат да повлияят директно върху имунния отговор към някои вируси. Скорошно проучване установило, че излагането на студен въздух на мишки води до намаляване на имунния отговор срещу риновирусите в дихателните пътища. Свиването на кръвоносните съдове в студените дни може да повлияе негативно на организма, както по-горе посочихме.

 

Кръвоносните съдове се свиват, когато е студено, за да запазят топлината на тялото, но това може да попречи на белите кръвни клетки да достигнат лигавиците, а оттам се затруднява организмът да се бори с микробите. Затова физическата активност на студено помага да се превъзмогне това неблагоприятно въздействие на студената температура и всъщност да донесе повече позитиви за децата. 

 

Много разпространен мит, свързан със закаляването, е, че обличането „топло“ на децата ги предпазва от „настинки“ и грип. Има над 200 вируса, които могат да причинят обикновената „настинка“ – общ ненаучен термин за остра респираторна инфекция. Ако не сте били изложени на вирус, студеното време няма да ви разболее.

 

Някои изследвания показват, че риновирусите могат да се размножават по-ефективно при температури по-ниски от средната телесна температура при хората 37°C. Температурата в носната кухина е приблизително 33°C в студено време, което може да осигури идеална среда за размножаване на риновирусите.

 

Други проучвания показват, че намаляването на температурата и влажността в околната среда в продължение на 3 дни повишава риска от риновирусни инфекции при децата и възрастните. Това вероятно е свързано именно с общото преохлаждане на организма, а в същото време прекарване на закрито повече време, където шансът да се заразите с вируси е голям.

 

Изследователите са установили, че по-голямата част от инфекциите с риновируси се наблюдават при температури на околната среда около нулата и по-ниски. 

 

Вирусите, които причиняват грип, могат също да оцелеят и да се разпространят по-лесно в студен и сух въздух. Едно проучване при морските свинчета предполага, че идеалната температура за разпространение на грипния вирус е 5°C.

 

Всички тези научни факти обясняват защо някои деца боледуват през студените месеци. Но има и още една причина! Бих искала да наблегна и на един малко известен или прекалено пренебрегван проблем.

 

Според вас кои са най-големите развъдници на вируси и бактерии през зимните месеци? Отговорът вероятно ще ви изненада, но това са ръкавиците, вълнените шапки с помпон, шаловете, качулките с „козина“, обувките и палтата – всичко, което се облича и носи в обществена среда, трябва да бъде изпирано най-рядко на всеки 7 дни! Нека си признаем, обикновено тези аксесоари се перат в края на зимата! 

 

Така че за да обобщим всичко казано дотук, ниските температури сами по себе си не разболяват, ако детето не е изложено на вирус или бактерия. Също така не е добре децата да се навличат прекалено, защото това може да има и негативни ефекти. Те няма да „настинат“, когато са облечени по-леко.

 

Ниските температури обаче все пак могат да способстват за развитието на инфекция, като възпрепятстват работата на имунната система или създават по-благоприятни условия за разпространението на вирусите. Физическата активност, от друга страна, дори при ниски температури, подпомага работата на имунната система, включително и като повишава температурата на тялото, подобрява кръвообращението и така пречи на вирусите.

 

Добре е особено в по-студените месеци да се спазва хигиена и обувки, шапки, шалове, ръкавици да се изпират често, защото са идеална среда за микроби.

 

Също така и при ниски температури не бива да се стои само на затворено, защото в затворени помещения с повече хора е по-вероятно да се хване вирус, а човек не си осигурява необходимия витамин D от слънчева светлина.

  .

 
 
 

 

Прочетено 335 пъти Последна промяна от Понеделник, 24 Октомври 2022 20:07
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…