All for Joomla All for Webmasters
Човешкото тяло
Трудът на известния германски художник и учен Годфрид Бамес Gottfried (Bammes) - с ново издание. 
 
Повече от десет години след последото издание на “Човешкото тяло” на Годфрид Бамес, учебникът има нов тираж в нов дизайн на корицата (от Книгоиздателска къща “Труд”). 
 
Трудът на Годфрид Бамес от десетилетия е основно пособие в обучението по пластична анатомия на студентите по изобразително изкуство в много страни.
 
Българският превод е направен по последното, девето преработено издание от 1997 г. В него са запазени напълно структурата и разпределението на материала в оригинала, коригирани са някои фактически грешки, а латинските наименования са приведени в съответствие с новата анатомична номенклатура от 1998 г.
 
За да се запази логиката на изложението, не са променени някои от авторовите описания, които се отклоняват от класическата анатомия. За улеснение на читателите в изданието е включен и кратък терминологичен речник. Научен редактор на книгата е проф. Еленко Томов. 
 
Самият Бамес в увода пише: “Художественото изследване на природата на голия човек си остава предизвикателство. Да се вникне в човешките форми означава да се види “отвътре” най-съвършеното творение, което природата е създала.
 
Няма връзки, отношения, особености на формата, закони, норми и движения, които да ни се струват така познати като тези на разбулената ни телесна организация. Тя е еманация на природното ни начало и същевременно наше най-интимно външно и вътрешно битие “тук и сега”. 
 
“Човешкото тяло” ще помогне на българските ученици, кандидат-студенти и студенти при изучаването и овладяването на формообразуващите структури на човешкото тяло.
 
Подробното илюстративно онагледяване и синтетичният снимков материал позволяват изданието да служи едновременно и като справочен материал, и като ценно учебно помагало и за начинаещи, и за практикуващи художници. 
 
Готфрид Бамес е роден на 26 април 1920 г. във Фрайтал, Германия. Той е известен художник и учен. Бамес е плодовит писател и художник, смятан за майстор на живопистта.
 
Неговият учебник по пластична анатомия „Човешкото тяло“ днес е стандарт и се изучава в много училища по изкуства. Една от най-популярните му работи е „Голият човек“ .
 
През 1974 получава Националната награда на Германия за наука и технологии, а през 2000 – наградата за култура и изкуство на град Фрайтал.

  
Прочетено 115 пъти Последна промяна от Събота, 20 Февруари 2021 11:51
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…