All for Joomla All for Webmasters
Трифон Иванов - Железния
За Трифон Иванов с добро. Единствената му биография. 
Броени дни преди фаталния 13 февруари, когато през 2016 г. Туньо бе покосен от масивен инфаркт, на книжния пазар излиза негова биография.
 
“Трифон Иванов – Железния” от Книгоиздателска къща “Труд” проследява спортната кариера на талантливия ни футболист от детските му години в село Горна Липница до върховете му като футболист на “Реал Бетис” и “Рапид” Виена, до един от лидерите в националния ни отбор през великото футболно лято на 1994 г. в САЩ.
 
Защо Трифон е желан в “Барселона” и други грандове, но трансферът му остава нереализиран? Кои са силните му страни като футболист? И какво в характера му не приемат в Европа?
 
Книгата дава отговори на тези въпроси. Но и разкрива защо Трифон Иванов Железния е номер едно в сърцата на феновете преди като футболист, и сега като легенда. 
 
Книгата “Трифон Иванов - Железния. Биография на една вечна легенда” е призната лично от майката на Туньо – леля Маринка, която дава благословията си и спомага дейно за нейното написване. Авторите са познати журналисти от националния всекидневник “България Днес” – Добромир Добрев, Кристиан Иванов и Георги Иванов.
 
Специално за биографията на Трифон говорят първият му треньор Васил Матев и следващите му наставници във футбола - Георги Василев-Гочето, Пената, Христо Бонев-Зума. Цяла плеяда са съотборниците на легендарния №3, които без никакво замисляне приемат поканата да сътрудничат на авторите.
 
Своите неповторими разкази правят Красимир Балъков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Георги Димитров-Джеки, Наско Сираков, Ивайло Йорданов, Златко Янков, Радостин Кишишев, Петър Александров. 
 
Не са подминати и веселите моменти в живота на Трифон извън футболния терен. За това какъв веселяк и шегобиец е разказва музикантът на Пеневата чета Салко Писин, актьорът Тончо Токмакчиев, както и фолкпевецът, посветил му песен – Радо Шишарката.
 
Специална глава е отделена и за любимите занимания на Трифон, като това да кара джет, да хваща шарани и после да се изявява като виден кулинар. А най-голямата изненада, която авторите са подготвили за читателите, е лична изповед на голямата футболна легенда Христо Стоичков. Камата безрезервно се съгласява да даде откровено интервю за книгата, посветена на неговия добър приятел. 
 
“Приятелството не се купува, не се гради за ден. Трифон беше честно момче. До края на дните му, Бог да го прости, не спирахме да се шегуваме. Най-любимото ми беше да му искам автограф върху снимки, на които изглеждаше най-страшен. Много се ядосваше”, спомня си Стоичков. 
  
Прочетено 224 пъти Последна промяна от Петък, 19 Февруари 2021 23:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…