All for Joomla All for Webmasters
Упанишади
Едни от най-древните свещени текстове в света, преведени от санскрит на български, се появиха в уникална книга  "Упанишади"(издателство” Изток-Запад”).
Томчето е дело на майсторския превод на двама наши индолози - проф. Милена Братоева и доц. Гергана Русева, Центъра за източни езици и култури на СУ "Св. Кл. Охридски", специалност” Индология”. Не случайно този център е смятан за един от най-силните в света. „Имаме преподаватели по хинди и санскрит в престижни университети в Ню Йорк, Лондон, Бон.”, посочва БНТ.
Метафизична любознателност за теоретично обяснение на света, както и страстен копнеж по свобода, това е, което намираме в Упанишадите. Техните идеи не само озаряват умовете ни, но и разширяват душите ни", смята Сарвепали Радхакришнан, индийски философ и държавник,  първият вицепрезидент и вторият президент на Индия.
„Този ваш живот, който вие живеете, не е просто частица от цялото това съществуване, а в определен смисъл е цялото; само дето това цялото не е конструирано така, че да може да се обхване с един единствен поглед. Това, както знаем, е онази свещена, мистична формула, която все още звучи наистина толкова просто и ясно: Tat tvamasi („Това си Ти“). Или отново в следните думи: „Аз съм и на Изток, и на Запад. Аз съм отгоре и отдолу. Аз съм целият този свят.“, отбелязва Ервин Шрьодингер, австрийски физик, един от създателите  на квантовата механика, нобелов лауреат по физика (1993). 
"Който няма познание и умът му никога не е съединен, той не може да управлява сетивата, както кочияшът – непокорните коне. А този, който има познание и е винаги със съединен ум, той управлява сетивата тъй, както кочияшът – послушните коне" (Катха упанишада).
"Без начало, без край, в средата на хаоса, създател на вселената, с не една форма, единствен, всеобхватен – познаващите този Бог се освобождават от всички окови" (Шветашватара упанишада).
Прочетено 578 пъти Последна промяна от Събота, 30 Юни 2018 10:24
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…