All for Joomla All for Webmasters
Разкрийте тайните на личността. Физиогномика и френология
Научете как да разбирате за хората повече, отколкото те самите ви казват или биха искали да знаете. 
Първата част на книгата "Разкрийте тайната на личността" (издателство "Асеневци") е посветена на физиогномиката. Това е познато от древността учение за определяне на психо-емоционалното състояние, характера, болестните предразположения, общото здравословно състояние и дори съдбата на човек по изражението на лицето и очите. Физиогномиката изучава формата и чертите на лицето, отделните негови елементи (чело, вежди, очи, уши, нос, уста, устни, брада, бузи), както поотделно, така и в комбинация. В тази книга е засегната топологията, като дял от физиогномиката. Описани са осем основни морфологични типа хора, обособени въз основа на формата на лицето, характера и темперамента. Разгледани са и някои комбинации, получаващи се от смесването на основните типове. Счита се, че топологията е най-съществената и достъпна част от физиогномиката. В нея няма нищо „мистично“, нищо „загадъчно“ - разглежда онова, което всеки може да види, да пипне, да провери.
Във втората част на книгата ще се запознаете с основните принципи на френологията - учение за разкриване на умствените способности, душевните качества и характера на човека по формите на черепа. Френологията, като учение се основава на многобройни наблюдения и факти, като в значителна степен помага за разкриване характера на събеседника и тайната на неговата личност.
Откъс от книгата 
МАРС ( марсиански тип)
Главата на марсианците е като тялото им-квадратна по форма.Черепът им има здрава, дебела кост и хоризонталното му сечение е широко. Анатомите наричат тази форма „ брахицефална”, т.е широкоглава. Брахицефалният череп на марсианците, както и на земляните създава т.нар. „корави” глави и много се различава от удължения отпред назад (долихоцефален) череп, какъвто имат овалните типове. 
Косата на марсианския тип човек е кестенява. Тя е изобилна, ако марсианецът не е твърде артитричен. Последният случай тя е рядка или съвсем окапала. Артитричните марсианци са плешиви. Косата започва ниско над челото, та се получава обикновено неголямо чело, по- слабо интелектуализирано, отколкото това на слънчевия тип човек. Челните издатини горе са средно развити. Колкото по са развити, толкова е по-интелигентен марсианецът. 
Веждните дъги на марсовите типове – една твърде съществена черта за отбелязване са мощно изпъкнали. Те са обрасли с гъсти, груби вежди, изписващи над очите една дебела черта, която може да се представи схематично като хоризонтална. Това разположение на веждните дъги и на веждите у марсианците издава основната, господстваща черта на тяхната психика: енергията. Колкото повече енергия обладава марсианецът, толкова по-надолу свежда веждите си, същото е и когато ги сбере или сближи една към друга, та между тях се явяват една или две вертикални бразди: дълбочината на браздата или браздите дава мярка за юмрука на марсианеца.  Упоритите марсианци така навъсват и свеждат веждите си, че да могат да ги видят изпод око в цялата им дължина. 
Погледът на марсианците  е съсредоточен, твърд, дързък, прям, честен, проницателен. 
Скулите на лицето са широки: носът силен. Обикновено той е прав ( правият тип носове върви ръка за ръка с право чело). Експерти посочват, че носът на марсианците  е заорлен. И тази форма съществува, среща се у евреите марсианци.  Устата е силна, голяма, устните – стиснати. 
Брадата на марсианеца е къса, четвъртита и издадена напред. Тя великолепно хармонира с една силно развита долна челюст с изпъкнали ъгли. 
Психологически господстваща черта на марсианците е енергията: те я носят изразена в линията на веждите, в стиснатите устни, в четвъртита брада, в издадените навън ъгли на челюстите. Колкото са по-рязко изразени тези особености, толкова е по-непреклонна тяхната воля. Най-чистият и най-добре сложен тип марсианци са способни да посрещат най-големите опасности „да се пожертват за слава за някое блестящо дело”. Те са самоуверени и самодоволни, оптимисти,  горди,  често високомерни, говорят високо, ясно и чисто, обичат да командват и бързо кипват, когато някой не сподели възгледите им. Те са горди, буйни, но гневът им е кратковременен. Интелигентните марсианци ( с по-голямо чело) от другите са великодушни и обичат правдата. Те обичат да закрилят слабите, заповедите им са правдиви. Ужасни са, когато застанат срещу врага, бият се честно, и никога не нападат нападеля без оръжие. Отличават се с рицарска храброст. Верни са на дадената дума, отечеството. Честни в делата си. От тях стават добри съдружници, верни на дълга си войници, почтени глави на семейства. Голямата им енергия ги подбужда към плътска любов. Те смятат последната като дълг или като лек, който трябва да се глътне набързо. Те са слабочувствителни. Във всеки случай сантименталните мотиви не играят при тях главна роля: тяхната пружина е дългът. Те предпочитат интензивният труд пред въздуха и слънцето, пред пасивното задоволяване, което носят съзерцателния живот и изкуство.
Недоверчиви по природа, те често са материалисти, нещо, което не им пречи да проявяват понякога най-суеверен фанатизъм. 
Прочетено 187 пъти Последна промяна от Сряда, 28 Ноември 2018 17:13
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…