All for Joomla All for Webmasters
Какво да съдържа домашната аптечка за пътуване?

Постарайте се да съхранявате лекарства и консумативи при температура до 25 С., далеч от светлина.

Помислете предварително за своята аптечка при пътуване. Тя е едно удобство, без което не бива да тръгвате на път. Още повече, ако пътуването е сред природата, в планина, на море (къмпинг) и особено в друга страна.
Обмислете рисковете в аванс, особено, ако сте с деца и цялото семейство. Без значение дали ще пътувате на по-малки или по-далечни разстояния, е добре да имате един минимум от лекарства за първа помощ. Не се подавайте на въодушевлението”Нищо няма да ми се случи, както е било досега”. По-добре предвидите евентуално появата на някои инциденти, отколкото да си развалите изцяло пътешествието и почивката. Постарайте се да съхранявате аптечката при температура, която да не надвишава 25 С., далеч от светлина.
Добре е с домашна аптечка за път да снабдите и децата, които отиват при баба и дядо, или на друга ваканция, и ще бъдат далеч от вас.
Ето и целият списък:
1. За рани:
Пластири, памук, бинт, лейкопласт, риванол (кислородна вода), крем за зарастване на рани.
2. Медикаменти:
В аптечката трябва да имате основни лекарства за следните оплаквания: температура, кашлица, болки в гърлото, възпаление на носа, болки в ухото, конюктивит (възпаление на окото), главоболие, слънчево изгаряне, запек, диария, киселини в стомаха, гадене при пътуване (кинетоза)
3. За всеки случай:
Антибиотик (предписан от личния лекар), противоалергично.
4. Да не забравя:
Лекарства, които вземате в момента, някои препарати, които вземаме профилактично, термометър, а ако отиваме в страна, където се иска ваксинация (носим съответния документ), слънцезащитен продукт, репеленти или друг препарат против насекоми (комари).
Аптечката вече е готова, но това далеч не е всичко.
- Имайте предвид, че бинтове, марли, памук, пластири също имат срок на годност. Така че, ако сте зареждали от тях отдавна, то вижте дали времето им за употреба не е изтекло. Това важи също за кремове и лекарства.
- Не трябва да носите на път медикаменти с изтекъл срок, а също и да ги пиете, дори и да нямате в момента други в наличност .
- Веднъж отворени сиропи, медицински кремове и други опаковки не могат да се ползват дълго време. Препарати изостанали от миналия отпускарски сезон се изхвърлят.
- Четете съдържанието на опаковка за сроковете на ползване. Напр. детски сиропи за кашлица могат да се пият повторно не повече от 4 седмици след отварянето им. Капките за очите също могат да се слагат до 30 дни след като са разпечатани.
- Ако разполагате с кислородна вода и риванол, имайте предвид, че те имат най-къс срок за употреба.
- Козметика и шампоани, а също и някои продукти за кожа веднъж отворени трябва да се оползотворят до 6 месеца.

Прочетено 610 пъти Последна промяна от Събота, 12 Май 2018 21:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…