All for Joomla All for Webmasters
Има ли разлика между пасифлора и маракуя?

Пасифлората е известна като „билка на страстта”, а маракуята - „плод на страстта” и са олицетворение на Страданията Христови.

Пасифлората (Passiflora incarnata) е растение, което идва от Америка. Тя там е култивирана от местните жители заради своя ядлив плод - маракуята. Ацтеките обаче открили и успокояващите ефекти на билката и са я използвали при безсъние и изнервеност. Благодарение на испанските завоеватели това знание е достигнало до Европа. 

Испанските мисионери пък са тези, които са дали на пасифлората нейното име, защото те са видели олицетворение на Страстите Христови в нейния цвят. Ако се вгледа в тях, човек може да зърне в нишковидната коронка на цвета - короната от тръни, поставена на главата на Христос, трите гвоздеи, с които е бил прикован към кръста, петте рани по тялото му, разрязаните  въжета, с които е бил  вързан. 

Малкият оранжев или червен плод съдържа семена, които могат да се интерпретират като капките кръв, стекла се от раните му.

На български билката е също позната под името страстниче, билка на страстта. Като цяло, пасифлората е известна като „билка на страстта”, а маракуята- „плод на страстта” и са олицетворение на Страданията Христови.  Разперените пръсти на листата  на билката могат да се възприемат още като Светото разпятие, десетте петали и сепали – верните апостоли, чашковидният плодник – на Светия Граал и т.н.
От 20-и  век пасифлората е официнална лекарствена дрога, т.е  приета е от всички фармакопеи в семейството на лечебните растения. 
Маракуята, която се продава произхожда от друг вид пасифлора (Passiflora edulis), а другият вид -(Passiflora incarnata) е лекарствената форма, но двете са много тясно свързани. От лекарствената пасифлора се използват стръковете й за лечебни цели.
Различни експертни комисии са издали монографии (статии) на тема пасифлора. Тя се препоръчва при нервно напрежение, безпокойство, проблеми със съня, леки стресови симптоми и подпомага заспиването.
Едва през последните 10-15 години са проведени клинични проучвания с екстракт (стрък) от пасифлора, които показват многообещаващи резултати. Въздействието й върху леки форми на генерализираното тревожно разстройство е сравнимо с 15 mg оксазепам (OXAZEPAM) на ден. (Оксазепам е вещество от групата на бензодиазепините, и често води до пристрастяване). 
Пасифлората още се предписва при страх преди операции и други хирургически интервенции, защото действа успокояващо.
Лечебното растение се назначава и при деца, които страдат от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. 
Наблюдават се и положителни ефекти от употребата на пасифлората при детоксикация на лица, които имат наркотична зависимост. 
Тя усилва действието на гама аминомаслената киселина, която е сред нервнотрансмитерите на мозъка. 
Пасифлората не води до зависимост, не си взаимодейства с чернодробните ензими, т.е  при паралелен прием, тя не усилва или отслабва действието на други лекарства.
Листата и стеблото на пасифлората могат да се пият както пресни, така и изсушени като чай.
Пасифлората се комбинира също и с други билки като сок, напр. с валериана, жълт кантарион, хмел, маточина и глог.
Билката не се препоръчва на деца, бременни жени и кърмещи. Непременно се консултирайте с фитотерапевт, преди да я консумирате.
Статията е информативна и не замества консултация със специалист!

Прочетено 295 пъти Последна промяна от Сряда, 18 Април 2018 18:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…