All for Joomla All for Webmasters
В Австрия наричат брезата "бъбречно дърво"

От кората на брезата може да се добие заместител на захарта – ксилит  (E 967), който не покачва нивото на кръвната захар. 

Ако през март допрем ухо до ствола на брезата, ще чуем особено шумолене. Звукът е от водата, която с брезата снабдява пъпките си, за да разлистят. От тази течност човек може да отклони малко, защото плакне особено добре бъбреците, действа отводняващо и противовъзпалително.  Пресният брезов сок издържа само няколко дни в хладилника, като се смесват три части сок с  eдна част  40- градусова ракия. Това подобрява трайността му, съветва австрийката Карин Бухарт, която се занимава с европейско лечителско изкуство.  Сокът от бреза спира да циркулира, щом листата окапят.      

В Австрия билкарите наричат  брезата  - „бъбречно дърво”, което говори само по себе си за лечебните й сили. Листенца от бреза могат да възбудят бъбреците толкова силно, че с 10 % да бъде отделяна повече урина, отколкото вода е поета, казва още Карин Бухарт. Младите листа на брезата се берат до края на юни и се заливат с гореща вода за чай пресни или изсушени.
 
Малко известен факт е, че от кората на брезата може да се добие заместител на захарта – ксилит  (E 967).  Неговите предимства сравнени с рафинираната захар  е, че не покачва нивото на кръвната захар и също така действа срещу бактерии и дрожди. По този начин дори кариесите е възможно да се свият. От него обаче трябва да се консумира не повече от 1 суп. лъжица дневно, тъй като натоварването на червата е огромно, предупреждава специалистката.
 
Рецепта за промиване на пикочните пътища
Съставки: 2 части брезови листа, 2 части стрък от коприва, 2 части стрък от глухарче, 1 част маточина, 4 горски енчец (златна пръчица).
Приготовление: 1 суп. лъжица от билковата смес се залива с 1 литър гореща вода и се оставя 10 мин. да кисне. Прецежда се. Най-добре е да се пие преди обяд.
 
Рецепта за чай: (Най-известното приложение на брезата)
Съставки: 4 ч.л. изсушени или 4 суп. л. пресни листа се заливат в 2 литра вряща вода. Оставя се 10 мин. сместа да кисне. Използва се за промиване на бъбреците, затова цялото количество от 2 литра се пие равномерно през целия ден, съветва още Катрин Бухарт. Курсът на прием  е добре да продължи 3-4 седмици.
 
В Австрия е популярен пресния сок от бреза, наричан още еликсир (Birken Aktiv-Getränk) на фирма Веледа.  
 
Статията е информативна и не замества консултация с лекар!
Прочетено 468 пъти Последна промяна от Сряда, 28 Март 2018 10:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…