All for Joomla All for Webmasters
Нови препоръки на СЗО за раждането
Наръчникът има за цел да се намалят излишните медицински инвазивни интервенции и операции, за да може раждането да се доближи максимално до естествения му ход. 
Експерти на Световната здравна организация ( СЗО) подготвят новия си наръчник за това как трябва да протича естественото раждане и грижата за жените в този момент. Той има за цел да се намалят инвазивните интервенции и операции без реална медицинска необходимост, за да може раждането да се доближи максимално до естествения му ход, както и да се даде свобода на жените да преживеят раждането, водени от собствените си инстинкти.
Според СЗО, трябва да отпадне и принципът, че разкритието на родилния канал е с по 1 см на час. Към всяко раждане се подхожда индивидуално и всяка родилка разполага с неограничено време. Не се препоръчва и използването на окситоцин за предизвикване или стимулиране на раждането, както и на други медикаменти за намаляване продължителността му. 
СЗО отправя препоръка и по отношение на измерване на таза преди раждане, за да се прецени дали бебето ще успее да се роди естествено. Ако тазът е анатомично тесен или има изменения, тогава се преминава към измерване на размера на бебето и други изследвания. 
Организацията съветва още жената сама да избира дали да има придружител по време на раждането. 
В новия наръчник СЗО препоръчва между майката и бебето да се осъществява контакт „кожа в кожа” веднага след раждането. В послеродовата клиника да се дава възможност на майката да бъде с детето си през първите дни след раждането, като в това време се намират в една и съща стая.
Световната здравна организация (СЗО) актуализира препоръките си за грижи за позитивно преживяване по време на раждането. Основните послания се свеждат до това, че всяка жена има право на позитивно преживяване по време на раждане, включващо уважение и достойнство, придружител по избор, ефективна комуникация с екипа на болницата, стратегии за облекчаване на болката, свобода на движенията в първия период на раждането, удобна позиция за раждането на бебето.
Всяко раждане е уникално. Някои раждания напредват бързо, докато при други не е така. Ненужните медицински интервенции трябва да бъдат избягвани, ако раждането напредва нормално и жената и бебето са в добро състояние. Напредване на разкритието с 1 см за 1 час може да е нереалистично за някои жени. Тази рамка не бива да се използва като индикация за медицински интервенции, смятат експертите на СЗО.
Препоръките са базирани на доказателства, спазването им води до по-добър здравен статус и общо благосъстояние на раждащите жени, и показва положително въздействие върху начина, по който жените преживяват раждането, подчертава СЗО.
На 3 март 2018 г.генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус ще посети най-голямата българска  акушеро-гинекологична болница СБАЛАГ “Майчин дом”- София. Това се случва в рамките на официалната му визита в България, съобщиха от лечебното заведение. “Майчин дом” е напълно в синхрон с препоръките на СЗО и те са интегрирани в работата на професионалистите дори преди публикуването на официалния наръчник, смятат от болницата.
Целият проектонаръчник на английски може да бъде намерен ТУК
 
 
Прочетено 507 пъти Последна промяна от Петък, 02 Март 2018 12:32
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…