All for Joomla All for Webmasters
Отпадна вода от производството на зехтин пази от рак
Горчивият продукт е свръхбогат на полезни вещества, съдържа около 20 пъти повече полифеноли от зехтина.
Зехтинът се използва за овкусяване на храни, салати и е здравословен, благодарение на съдържащите се в него полифеноли, чиито най-ценен представител е веществото хидрокситирозол, считан за най-мощния антиоксидант. 
 
При пресоването на маслините се добива около 14 на сто тлъсто масло (зехтин) и 28 на сто – вететационна вода. Остатъкът са фибри и паста от смлените костилки. 
 
Вегетационната вода, наричана още мелнична, която се съдържа в маслината и нейната костилка, се разделя механично  чрез центрофуга от по-лекия зехтин при неговото пресоване. Тя се отличава със своя екстремно горчив вкус, а в нея се намира около 97 на сто от хидрокситирозола. Като вземем предвид, че тя се изхвърля в наши дни, то това означава, че се на практика се прахосват лечебните свойства на плода маслина.
 
Именно този факт потиква италиански учени да направят специално проучване с екстракт от тази вегетационна (отпадна) вода от маслините, посочва Еlsevier. Те са открили, че тази толкова горчива вода е свръхбогата на полезни вещества, съдържа около 20 пъти повече полифеноли от зехтина и дори действа превантивно срещу рак на дебелото черво. В нейния състав влизат веществата хидрокситирозол, вербаскозид, олеуропеин агликон и много други, или общо 7.6 mg полифеноли на литър. 
 
Малко известно е, че веществото хидрокситирозол се среща в природата само в маслиновия плод и в маслиновите листа, т.е. никъде другаде не е открито. То се отличава със своето силно антиоксидативно действие. За да имат силен лечебен ефект обаче е важно маслините да са отгледани по биодинамичен начин и да се пресоват под азотен купол, който ги пази от окисление. 
 
Продукти, съдържащи въпросната маслинова вода, могат да се намерят с марката „Oliphenolia”, а за биодинамичния начин на тяхното производство гарантира етикътът Demeter. Съвсем скоро ще бъде готов и сайтът, който ще предлага продуктите: http://www.oliphenolia.it/.
Промоцията на продуктите вече се състоя в Австрия по време на най-престижното фармацевтично събитие в Австрия - Аustropharm, което се състоя в Messe Wien преди броени дни.
Прочетено 376 пъти Последна промяна от Неделя, 13 Май 2018 13:41
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…