All for Joomla All for Webmasters
Охлаждаща шапка спасява онкоболни да запазят косата си вече и в България
Австрия успешно използва иновативните апарати. 
Нови за България охлаждащи шапки ще помагат на пациентите с онкозаболявания да запазят косите си. Загубата на косата е най-видимият страничен ефект от химиотерапията, която е част от лечението на онкоболни хора, съобщи bTV. По-голям процент от пациентите губят цялото окосмяване или част от него – на главата, веждите, на миглите.
Според статистиката годишно у нас новорегистрираните онкоболни пациенти са 35000.
„Моята история започна 2013 г. при един нормален обикновен преглед при мамолога. Всички възможни странични ефекти, които може да посрещне една жена с рак на гърдата, се случиха и при мен”, разказа пациентката Живка Бояджиева. Тя обещава на сина си, че той отново ще има майка с дълга коса. Днес вече е здрава и започва кампания за купуване на системи, които да предотвратят загубата на косата.
„Ние ще ги предоставяме на различни центрове на ротационен принцип, така че да гарантираме безплатното ползване”, каза Невена Манолова. 160 000 лева са нужни за 4 апарата, с които да бъдат обслужвани 1000 пациента годишно. Един апарат може да бъде ползван от двама пациенти едновременно.
Подобни охлаждащи шапки се използват в 32 страни в Европа, сред които и Австрия, а също и Съединените щати, но в България все още не. 
Косопадът е една от най-значимите странични ефекти на химиотерапията. Както за жените, така и за мъжете загубата на косата удря драматично самочувствието им.
Голото теме също така прави и болестта видима.Дори има пациенти, които точно поради тази причина прекъсват животоспасяващата терапия. Обаче с най-обикновена охлаждаща шапка нещата могат да се променят. С нея главата се подържа хладна и аксесоарът се приема много добре от онкоболните. Идеята за поставяне на охлаждаща шапка при провеждане на химиотерапия се лансира за първи път през 2015 г. на форум в Лондон, Великобритания. 
Процедурата започва с лента, която предпазва ушите. Косите се намазват с гел, за да може силиконовото покритие да се плъзга по тях, тъй като трябва да стои солидно и плътно прилепнал. 60 мин. преди началото на химиотерапията се започва с охлаждането.
Охлаждащата шапка помага да се понесе по-лесно химиотерапията и най-вече има психологически ефект. 
Прочетено 739 пъти Последна промяна от Неделя, 10 Септември 2017 22:04
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…