All for Joomla All for Webmasters
Кан, Ница, Монако- едно вълнуващо преживяване

Френската Ривиера е гостоприемна към всеки турист, и не се интересува как той пристига (с яхта или влак), но още във въздуха витае усещане за суета и разкош.

В Кан препоръчваме да посетите замъка на хълма. Пътешествието във времето започва от надпис върху стара порта, че и оттук е минал незнайния мъж, заключен зад Желязната маска.

 

Замъкът предлага прекрасна гледка към част от града и прекрасното Средиземно море. Непременно разгледайте постоянната експозиция, наречена Ерата на изследователите. Тя е реверанс към тези откриватели, учени от минало, които пътуваха надлъж и нашир и събираха експонати, които по-късно влизаха в различни колекции, музеи и научни сбирки.

 

Тези експонати днес са много критикувани, и някои от тях се връщат дори на местата, откъдето са взети или открити. Тези колекции бяха възможни навремето, когато имаше колониализъм. Посетителят има възможността да види една наистина впечатляваща експозиция: типични етнографски експонати, шамани от Непал, фигурки от ескимосите, предмети от Карибския басейн и Тихоокеанските острови.

 

Самата експозиция е показана много непринудено и компактно: човек има усещането, че влиза в стаите на своя богат вуйчо или чичо, който е пътувал по цял свят и сега показва своите експонати. 

 

Експозицията включва и древна Гърция, но и древен Кипър, старият гръцки свят. Някои от експонатите загатват, че Ерос е създател на света, според древните той е първична сила, създала света, а не само малко пухкаво ангелче, което придружава богинята Афродита. Старите статуи изпращат с една архаична, неразгадана усмивка, и посетителят се пита дали древните не са знаели една тайна, която днес ние не можем да научим.

 

Разбира се, не си тръгвате от Кан, докато не минете по червения килим пред Фестивалния дворец по който стъпват звездите на киното, дошли за бляскавия филмов фестивал.

 

Не пропускайте да се поглезите с кафе, френски сладкиши и палачинки със сладко от кестени. И докато си пиете кафето на самия площад, първо се усмихвате, защото вече сте забелязали Hotel de Ville. Това е кметството на Кан.

 

Как е открит Кан като ваканционна дестинация? В древността се е казвал Антиб /Антиполис/- 3 век пр. Хр., по-късно областта е наречена Прованс, тук е била първата римска провинция, днес също се изписва Прованс Alpes Cote D Azur, Франция. От средните векове до началото на 19-и век Кан е рибарско селище.

 

Началото на луксозния туризъм, такъв, какъвто го познаваме днес, е поставено от един английски премиер - lordkanzler Henry Brougham, 1. Baron Brougham and Vauх.

В началото на 19-и век той се влюбва в южняшкия чар на града и започва да води тук своите приятели аристократи. Той толкова заобичва това място, че прекарва тук и последните години от живота си. В негова памет в самото сърце на Кан е поставен паметник.

 

Ница също е заселена от англичани аристократи от началото на 19-и век. В тяхна чест променадата се нарича Promenade des Anglais,( на немски Promenade der Engländer).

 

Ница е прекрасна, с много млади хора по улиците и във въздуха й витае особена жизнерадост. Ница е родно място на големия патриот Гарибалди, обединител на Италия. Къщата в която се е родил, е запазена и до днес , но не е музей, но върху фасадата е сложена почтително паметна плоча.

Градът отдава своя почит към легендарния революционер не само с наречените на негово име улица и площад, но и с впечатляващ паметник.

 

Монако също е много лъчезарен и приветлив. Заради презастрояването монтегасите са блокирали буквално балконите си с цветя и дори дървета.

 

Малко любопитни факти за Монако: княжеството се слави със своите 40 хиляди жители, и жилищата струват по 270 хил. евро за кв. метър, най-скъпите в Европа. В същото време всеки монтегас, който е роден тук, има право на държавно жилище, което може да бъде наследено.

 

В някои части на Монако сградите се спускат с 10 етажа надолу, предвид неравния терен. Дворецът на Грималди и Океанографският музея са построени върху т.нар Генуезки скали. Фамилия Грималди са …генуезци.

 

Препоръчваме Океанографският музей, чийто директор е бил и прочутият учен и мореплавател Жак Ив Кусто. Сърцевина на морския музей са научните колекциите на принц принц Албер I.

За него много по-важно е било да бъде признат като учен, отколкото като глава на княжеството. Портретът му, научните му отличия и дипломите свидетелстват за неговия път като изследовател. 

 

Можете да заведете децата и на Международния цирков фестивал в Монте Карло, който е в навечерието на своя 50-ти рожден ден. Повод за гордост са няколко участия на акробати с български корени, сред които сестри Колев(Kolev Sisters). 

 

Обикновеният турист може да разгледа без усилие катедралата на княжеството www.cathedrale.com , така и да отдаде почит на принц Рение и съпругата му- филмовата звезда Грейс Кели.

 

Не само Сан Ремо, но цялата Френска Ривиера, e обсипана с цветя. Не случайно е наричана още Ривиерата на цветята, които и до днес са основен поминък на хората, които живеят тук.

 

Не пропускайте да се отбиете и в Grasse, който развива своята парфюмерийна индустрия. Тук се развива и действието на романа на Патрик Зюскинд „Парфюмът“. Тук се произвеждат прочутите френски парфюми Fragonard, които препоръчваме.

 

Знаете, не ви разказваме всичко, за да отидете и да допишете видяното от нас.

Прочетено 395 пъти Последна промяна от Четвъртък, 11 Април 2024 09:37
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…