All for Joomla All for Webmasters
Българското училище в Женева носи името на д-р Стамен Григоров- откривателят на лактобацилус булгарикус

 Българското училище в Женева е наречено на българския микробиолог и лекар Стамен Григоров.

Той е първият учен, описал бактерията Lactobactillus bulgaricus по време на работата си в Женевския университет.

 

Училището се посещава, както от деца, живеещи в Женева и околностите, така и от такива от близка Франция, съобщава за рубриката БГ Свят на БТА Людмила Марталер Славова, водещ и продуцент на предаването „Български час“ по радио Берн. Изучават се предмети, съгласно изискванията на Министерството на образованието и науката. 

 

Училището е създадено през 1986 г., с цел да бъдат обучавани децата на дипломатите. Постепенно се разраства и започват да се приемат и деца с български произход, живеещи в Женева и околностите ѝ. В момента в него се обучават 66 ученици от подготвителна група до 11 клас. Повечето от тях живеят в Женева, но има и от кантон Во, както и от съседна Франция, обяснява директорката на училището Антоанета Желева. 

 

Класните стаи се намират в жилищната сграда към постоянното представителство на България при службата на ООН и другите международни организации в Женева. Първоначално е имало само една класна стая, намираща се в приземния етаж на общежитието, разположено в двора на Мисията. Заради тази особеност, в една статия, написана при посещението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, на шега той го нарича "килийното училище в Женева". 

 

Преди 6 години, с доброволния труд на родители и с техни средства, още едно помещение бе превърнато в класна стая. В нея се провеждат, както учебни занятия, така и допълнителната учебна дейност като например танци, водени от квалифициран преподавател. А това лято, отново благодарение на родителска инициатива и участие, бе ремонтирана и обзаведена и трета класна стая, предназначена предимно за най-малките ни ученици. 

 

Българското училище в Женева е признато от МОН и фигурира в листата на Асоциацията на българските училища в чужбина. Както всички училища, вписани в нея, според министерско постановление, ежегодно получаваме средства на два транша, които покриват част от учителските заплати. Останалите средства, необходими за функционирането на училището, се набират чрез училищна такса, заплащана от родителите в началото на всеки учебен срок.

Въпреки съвместните усилия на родителите и Мисията, полагани през последните две години, училището все още не е признато и вписано в списъка на чуждите училища в кантон Женева. Поради това не получава никаква помощ от него. Цялото интервю с директорката на училището Антоанета Желева, която разказва за историята му и как се развива то в момента можете да прочетете тук.


 
Прочетено 404 пъти Последна промяна от Петък, 13 Януари 2023 22:29
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…