All for Joomla All for Webmasters
Наш сънародник във Виена създаде сдружение, насочено към българското общество в чужбина

Сдружение, насочено към българското общество в чужбина, бе основано на 18 ноември (петък) 2022 г. във Виена.

То се нарича Societas Bulgarica и бе вписано в австрийски регистър, съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА неговият учредител и председател Теодор Георгиев.

 

Сред хората, които присъстваха на събитието, бяха Атанас Райков, който отговаря за развитието на комуникационната платформа Viber в глобален план, Весела Караиванова-Начева - подуправител на НОИ и Александър Дамев - старши консултант в Executive академията на икономическия университет във Виена. На учредяването беше и българският поет и общественик Румен Леонидов. 

 

За идеята и целите на Societas Bulgarica - ето какво сподели в интервю за БГ Свят Теодор Георгиев. 

 

Каква е идеята, целта ви?

- Сдружението ни ще се развива в три основни направления - бизнес, специализация и компетентност и социална сфера и култура. Според нас, това са трите стълба, върху които може да бъде построено българското общество.

 

Целта е да съберем на едно място българите със самочувствие. Българите, които да изградят общество, което да помага на общността ни. 

 

Колко от сънародниците ни във Виена ви подкрепиха?

- Все още не сме търсили широка подкрепа от българската диаспора. По-важното към днешна дата е да определим главните приоритети в трите направления, които да бъдат пътеводител в следващите месеци и години. Широкото разпространение тепърва предстои. Сега идеята е да съберем качествен екип, който да изгради конкретиката, върху която да стъпим.

От какво българско общество има нужда?

- Смятам, че можем да постигнем невероятни неща, ако се съберем. Мозъчният тръст, който може да бъде сформиран има силата да реши редица проблеми на обществото и най-вече да ни сплоти.

 

Останалите балкански държави и техните диаспори са много по-напред в тази насока. За да внеса конкретика - инвестицията на време и ресурс в младите българи зад граница е нещо, от което имаме огромна нужда.

Как изглежда България отвън?

- Като дом. Като място, което крие в себе си огромен потенциал. Като място за инвестиция - на ресурси, на време, на любов.


Имате ли нужда от подкрепа и ако да, каква?

- Разбира се. В момента сме в процес по набиране на членове. Има възможност за активна и пасивна форма на членство. Желаещите могат да се изявят желанието си на нашия уебсайт в секцията "Стани член". 

 

Цялото интервю можете да прочетете тук.

 
Прочетено 473 пъти Последна промяна от Четвъртък, 24 Ноември 2022 16:35
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…