All for Joomla All for Webmasters
Легенди за Венеция

В красивия островен град службите Чистота, Бърза помощ и Полиция пристигат винаги… по вода.

Венеция излъчва независимост, усещане за свобода и тонове…аристократизъм. 

 

В този репортаж ще ви запознаем с малко известни факти и местенца от неповторимата Венеция.В началото е историята за това как мощите на св. Марко са изнесени от Александрия, Египет. Двама венециански търговци го измислили хитро: сложили ковчежето в голям сандък, затиснат от свинско месо.

 

При пътуването  и проверките, арабите дори и не поглеждали към него, щом узнавали, че се транспортира такава месна пратка. Този момент е увековечен на една от мозайките на фронтона, където и до днес се намират мощите на един от черимата евангелисти на Христос.

Конете на базиликата Сан Марко
На централния балкон на базиликата през 1254 г. били поставени четири гръцки коня, донесени от дож Дандоло.

 

Много по-късно, през 1797 г. те били взети от Наполеон, където останали във Франция в продължение на 30 години. По това време се намерил някой, който откраднал рубинените очи на конете. След време конете били върнати отново на базиликата.

 

Легендата разказва, как нощем се чува конски тропот, а някои венецианци дори са виждали в мъгливо време конски силуети, които недоволни, търсят още своите откраднати очи и обикалят площад Сан Марко.

Венеция е и любов
Над Венеция, и по-конкретно в близост до моста Марко Поло (ponte Marko Polo) витае духът на китайската му жена. Казват, довел я във Венеция при едно от своите дълги пътешествия. Тя била хубава, освен това имала красив глас.

 

Сестрите на Марко Поло не били съгласни с неговия избор, и се настроили срещу нея. Не минало много време, Марко Поло тръгнал към нови експедиции по морета и океани. Този път се забавил, тъй като го хвърлили в затвора.

 

Хаберът бил получен във Венеция, но преиначен от сестрите му. Те казали на китайската му жена, че е …умрял. Тя не могла да преживее новината и се хвърлила от къщата пред площадчето и починала. Марко Поло в своите книги никога не споменал за китайската си жена, което дало основание на мнозина негови изследователи да твърдят, че тя не съществува. Но не съвсем.

 

Точно до къщата на Марко Поло, където днес има паметна плоча, има старинен театър. Неотдавна го ремонтирали, през 2018 г. И открили кости на жена, загърнати с парченце от …кимоно. Днес с находката се занимават учени от университета в Падуа, които трябва да определят от кое време са женските кости и коприната. 

 

Пак според легендата, гондолиери разказват, че при много тихо време се чува понякога как един красив женски глас пее някъде из дълбините… 

 

Свободата е всичко
Градските потайности на Венеция продължават с името на Моста на въздишките. Допреди пътуванията на лорд Байрон през 1818 г., той се казвал много прозаично:Мостът на затворниците.

 

Но душата на английския поет не издържала на тази безличност, и го нарекъл Мостът на въздишките. И още едно място се свързва с лорд Байрон - остров Сан Лука.

 

Тук е Орденът на мехитаристите, където има забележителна библиотека. И заради нея, лорд Байрон е поживял тук, и дори, казват, учил арменски. (Във Виена също има Орден на мехитаристите, а църквата се намира в 7-и квартал.) 

 

Точно в началото на една от малките улички срещу катедралата Сан Марко, има един скромен барелеф на една жена, която на главата си носи боне, а в ръцете – саксия. През 1317 г. се появили метежници, противници на Венецианската република.

 

Неколцина от тях вдигнали глъчка на улицата, жената полюбопитствала, показала се от балкончето си и…изпуснала без да иска делвичката. Тя паднала точно върху главата на един от заговорниците и го убила. Останалите се разбягали моментално. Не минало много, и властите изловили и другите.

 

В знак на благодарност към жената за смелата й постъпка, дожът й позволил до края на живота си да живее в това жилище и да не плаща повече наем. Там, където саксията паднала долу, също има знак: с римски цифри е увековечена годината, в която Венецианската република била спасена. 

 

Как е създадена гондолата?
Пак според легендата, живели двама млади венецианци: Тя била бедно момиче, а той - от знатен род. Родителите на момчето били против, но и двамата  млади не се отказвали от любовта си. Тя била толкова силна, че Луната им се притекла на помощ.

 

Казват, лично Луната спуснала отгоре една лодка, която приличала на сърп и така дала на младежите местенце за тяхната любов. 

 

Много по-късно, венецианците взели да се съревновават помежду си, кой по -красива гондола ще има, за да изразят благосъстоянието си, а и да привличат клиенти за превоз. Това разгневило дожа, че трошат пари нахалост и той издал заповед всички гондоли да се боядисват в…черно, традиция, която се спазва и до днес. Така всички гондолиери получили равни шансове за работа. 

 

Символите на гондолата и до сега са: на носа - шапката на дожа и 6-квартала на Венеция, а на задната палуба има ветропоказател, без който нито един венециански гондолиер не би могъл да оцелее, ако не знае дали ще има попътен вятър.


Австрийски следи
На о. Сан Джорджо има и австрийски военни павилиони. Днес градините пред тях са невероятно поддържани, а три различни тура ви запознават с този мъничък остров. Казват също, че от купола на катедралата Сан Джорджо се вижда най-добре цяла Венеция, заедно с островите.

 

Българско величие във Венеция

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки. 

 

"Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ? Също тъй слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена – да бъдат слепи и глухи ? Пояснете ми, бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае ?“ 

 

След което продължава: „Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, дето затваряте царството небесно пред човеците: защото вие не влязвате, та не оставяте да влязат в него, които искат да влязат." И пак: „Горко вам, законници, защото взехте ключа на познанието! Сами не влязохте и попречихте на тези, които искаха да влязат."

 

Беседата, припомня БНТ, завършва така :„С тези думи и с още много други думи (Философът) ги посрами, остави ги и си замина.“ След което отива в Рим. 

 

Венеция кипи от живот. В момента тече бианале, градът отдава почит на Леонардо да Винчи, градският транспорт се движи с вапорето, службите Чистота, Бърза помощ и Полиция пристигат винаги… по вода.Няма да ви разказваме всичко, за да посетите още веднъж Венеция.

Останалото го знаете. Само с пешеходни разходки и возене в гондоли и моторници, не е достатъчно. Една дузина гидове ви очакват както за пешеходните турове, така и за запознаване с красивите сгради по Канале Гранде,

 

ще научите още в коя катедрала са погребани дожите на Венеция, откъде се обявява началото на Венецианския карнавал, както и поглед отвътре на Двореца на дожите, базиликата Сан Марко, Археологическият музей, Военният музей, и много още.

 

  .
 
 
 

 

Прочетено 115 пъти Последна промяна от Понеделник, 06 Юни 2022 10:40
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…