All for Joomla All for Webmasters
Международен ден на математиката за трета поредна година във Виена

За 2022 година темата е "Математиката обединява". 


Тази година за трети път ще има Ден на математиката с ученици и учители от Българско-австрийското училище "Проф. Иван Шишманов" във Виена. Това съобщи за Sanus et Salvus Диана Стоева от Техническия университет в австрийската столица, която е главен организатор на инициативата. 

 

Тази година темата е "Математиката обединява", а предизвикателството е: "Направете снимка на себе си (като може да се обедините с вашия клас, приятели, семейство, домашни любимци, съседи) с нещо математическо: напр. математически обект, който сте построили, или нарисували, или формирали от телата на хората; математическа сграда или мост, или статуя на известен математик,..." 

 

Децата с много старание се подготвят за събитието на 12-и март, тази събота, а някои от тях вече се включиха и в международното снимково предизвикателство. 

 

Първокласникът Михал Тиллингер (на сн.) участва със снимка с изработен от него куб , който се състои от модулни елементи, както и с интересна снимка с използване на техниката на принудителна перспектива . 

 

Калина и Георгия Парушеви участват с колажи от снимки на места във Виена, свързани с математика, архитектура, инженерство и спорт.

 

Училището представя снимка с площада на българския град Нови пазар, където математика, поезия и история се обединяват чрез паметника на Христо Ботев и кубове, на които са изписани негови стихове. 

 

За Деня на математиката във Виена тази година ще има и гости-участници от България, някои от които се включиха и в международното снимково предизвикателство с техен творчески проект. 

 

Обединени от математика и изкуство, Виктория и Мая Стоеви от Горна Оряховица сътвориха макет на тревно поле с цветя и някои геометрични фигури, на които могат да се открият различни математически връзки  

като например четен брой тревни вълни на ред, сумиране на цветя (звезди) на ред, симетрия, и други. Оставяме на читателите да открият и още връзки между творческия проект на децата и математиката.

 

Какво да очакваме на 12-и март?

Учениците от различните класове с ентусиазъм и старание подготвят интересни проекти , свързани с математиката и учебните предмети, които изучават в Българско-австрийското училище "Проф. Иван Шишманов във Виена. 

 

Обединени от математика, български език и литература, ученици от средния и горния курс създават поезия в ритъма на числа от редицата на Фибоначи.

 

А обединени от математика, география и история, някои ученици подготвят план за екскурзия от Виена до различни български градове, други подготвят представяне на техния град в числа, а трета група ученици -… прогноза за времето. 

 

Малките вече са избрали математически гатанки за учениците от горните курсове. Очакват ни и още много занимателни неща, като интересни и полезни математически доказателства без думи, забавни математически фокуси и други изненади. 

 

Нека с радост и ентусиазъм празнуваме ежегодно Международния ден на математиката и да разпалваме огънчето на математиката сред новото поколение!

 

Нека обединени от математиката, която е навсякъде, да направим света по-добър!

 

14-и март е Световен ден на числото пи (което е приблизително 3,14). Математиците по света го припознаваха досега като свой професионален празник като организираха различни събития, свързани с Лудолфовото число. От 2020 г. официално вече Денят на числото пи е Международен празник на математиката.

 

Австрия също празнува този ден като Световен ден на математиката. Целта е празникът да стигне до повече хора, а не да остане затворен само в кръга на професионалистите. 

 

Нещо повече: Някои от целите на това международно честване е математиката да бъде представяна по достъпен начин на малки и големи, да се подобри разбирането за важността на математиката в днешния свят, не само в образователната система, а също да запали искрата в учениците към математиката.

 

Всяка година този ден се отбелязва под различно мото 

През 2020, събитията бяха под наслов "Математиката е навсякъде", а през миналата година инициативата се проведе онлайн под мотото "Математика за по-добър свят".

 

Акцентът бе насочен към изработка на плакат, който да покаже начин, по който можем да направим света малко по-добър като за израбоката му вместо думи се използват математически елементи (числа, формули, геометрични фигури и др.), които изразявяват идеята на плаката. 

 

Припомняме, че отбелязването на Международния ден на математиката на 14-и март започна през 2020 г. Началото на коронапандемията обаче възпрепятства провеждането на редица мащабни събития за 14-и март във Виена. 

 

За радост , с децата от Българско- австрийското училище "Проф. Иван Шишманов" във Виена успяхме да отбележим Международния ден на Математиката , няколко дни преди въвеждането на ограничителните мерки, припомни прекрасната наша математичка Диана Стоева

 

С активното участие на ученици, учители и родители, открихме математиката в ежедневието чрез разнообразни геометрични фигури, в плодове и растения чрез числата на Фибоначи, в архитектурата и изкуствотото чрез златното сечение, в нотите и в българската народна музика, в преработването на звукови сигнали, като бяха представени също така и модели на предишно поколение звукови устройства, изработени от Стиван Казер и Максим Димов, споделя още Диана Стоева.

 

 

За съжаление, COVID-ситуацията през 2021 г. не позволи да се отбележи присъствено Деня на математиката, но ентусиазираните ученици от Българско- австрийското училище "Проф. Иван Шишманов" във Виена подготвиха онлайн презентации за инициативата. 

Елица Желязкова представи училището и премери сили на международен форум с нарисувания от нея плакат за кръговрата на живота (на сн.), а Калин Георгиев ни изненада с негова творба "Моят ден с много неизвестни". 

 

„На Деня на математиката се фокусирахме и върху това как математиката може да ни помага в ежедневния живот, в пазаруване и готвене, в работа, в спортуване, и не на последно място - в игрите , като със забавна математическа игра завършихме събитието, добави Диана Стоева

  .
 
 
 

 

Прочетено 1542 пъти Последна промяна от Събота, 09 Април 2022 21:59
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…