All for Joomla All for Webmasters
Виена обмисля да отвори "балкона на Хитлер" за посетители
Балконът на фасадата на Новия замък във Виена, от който през 1938 г. Адолф Хитлер произнася реч, трябва да бъде отворен за обществен достъп, заяви директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер. 
 
Виена планира да отвори за посетители така наречения „балкон на Хитлер“, от който нацисткият диктатор Адолф Хитлер провъзгласява аншлуса на Австрия, съобщи Ойроком-ПP, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Балконът с площ от 200 кв. м. се намира в Новия замък, който е част от дворцовия комплекс Хофбург. Това място става известно благодарение на речта на Хитлер за присъединяването на Австрия към Германия на 15 март 1938 г. "Балконът на Хитлер" е затворен за посещения от 1945 г.  
 
Решението за отваряне на балкона за посетители е взето от директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер. В момента ръководеният от нея музей се намира именно в Новия замък.
 
Според Зомер сега действащата забрана да се излиза на балкона "не е правилният подход". От балкона се открива гледка към кабинета на канцлера, парламента, президентството и кметството, а това са демократичните структури, които могат да се противопоставят на всеки диктаторски режим. 
 
Първата стъпка, каза Моника Зомер, е организирането на екскурзии за групи от заинтересовани хора. Според проучване, проведено по поръчка на музея, повечето посетители на Дома на австрийската история са били за отварянето на това исторически обременено място. 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 385 пъти Последна промяна от Четвъртък, 01 Април 2021 16:36
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…