All for Joomla All for Webmasters
Ябълка на 4000 години откриха във Виена
Няколко дни преди „Деня на ябълката“, който в Австрия се чества всеки втори петък през ноември,
 
Университетът за природни ресурси и науки за живота, BOKU, във Виена и общинското предприятие "Археология" направиха сензационно откритие в района Оберлаа.
 
В яма с отпадъци откриха остатъци от сушени ябълки на 4000 години. 
 
По време на разкопките на неолитно селище бяха открити остатъци от овъглена дива ябълка. Земеделското селище датира от 2400 г. пр. нашата ера, разказва Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Това е най-древното доказателство за наличие на ябълки на територията на днешна Виена. Разкопките показват, че тази дива ябълка е била умишлено донесена в селището от околните гори и вероятно е била складирана за зимата. 
Photo credit: © BOKU ÖA/Jakob Vegh
 
Ябълката е разрязана наполовина и очевидно изсушена, обяснява Мариан Колер-Шнайдер, която е археоботаничка в BOKU и има дългогодишен опит в проучването на растителни останки от археологически обекти.
 
Учените познават подобни  находки от Швейцария, където, нарязани на половина, дивите ябълки са били нанизвани на лико и са сушени за зимата. През неолита дивите ябълки са били високо ценени и са служили като незаменими източници на витамини през зимните месеци.
 
Възможно е ябълките от Обрлаа също да са паднали в огъня, докато са  били сушени в пещ, а след това да са изхвърляни на боклука, където след четири хиляди години са открити. 
 
Намерената ябълка определено е европейска дива ябълка (Malussylvestris), която е прародителят на днешната ябълка, твърдят учените.
 
 
Първите култивирани ябълки са дошли в Европа от Централна Азия едва хилядолетия по-късно, кръстосвайки се с местните диви ябълки по пътя си насам. Сред тях са алтайската ябълка (Malussieversii ) и кавказката дива ябълка (Maluscaucasica), която все още може да бъде срещната като диворастяща в планинските райони на Южна Азия.  
.
 
 
 

 

Прочетено 216 пъти Последна промяна от Вторник, 17 Ноември 2020 08:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…