All for Joomla All for Webmasters
София, изпълнена с надежда
Един репортаж на Maria Kapeller за Reise Special на австрийския в. „Куриер” .
Изданието бе разпространявано в рамките на Ferien Messe 2020 - най-голямата туристическа борса в Австрия, която всяка година събира представители на туристическия бранш от цял свят. Тази година на изложението присъстваха 800 изложители от 80 държави като в центъра на вниманието бе Доминиканската република  и островите Кук. 
 
Олющени фасади до блестящи стъклени кули. Столицата София е всичко друго, но не и с еднакъв стил на застрояване. Точно това обаче привлича туристи.
 
Стойко Ангелов се оплаква:„Вижте навън, тротоарът е разбит. Но не ме разбирайте погрешно, аз съм роден в София, обичам да живея тук и сега всичко е по-добре, отколкото преди 10 години. Но трябва още много да се направи.”
 
39-годишният мъж по професия е бил актьор и години наред се е изявявал на различни театрални сцени. „Това е професия при която се работи в тежки условия. Една сутрин просто не отидох повече на работа. И сега съм в собствения си магазин. Това бе моя мечта”, разказва той. 
 
Ангелов е притежател на магазин за малки порцеланови изделия, който се намира в една от уличките встрани в центъра на София. В съседство има хостел, Сo-working- Space (споделени работни пространства) и няколко кафенета и ресторанти. 
 
Когато комунистическата система се срути като къща от карти през 1989 г., Ангелов бе ученик. Фабриките бяха амортизирани, държавата бе във фалит и никой не знаеше как точно функционира пазарната система.
 
Днес пък властва турбокапитализмът. Търговското сърце на София се удря в пешеходния булевард Витошка: тук има магазини за всеки джоб, хубави пицарии, които работят по 24 часа в денонощието, ресторанти за суши и модни барове, често един след друг. 
 
Останалата част от центъра на града е с много силно подчертани улици за пазаруване, офиси, ресторанти, за които всички говорят и паркове, изпълнени с хора до късно през нощта.
 
Навсякъде се чува чалга - българската поп музика, която се разви след разпада на системата. На другия полюс: музеи в исторически сгради, православни храмове с куполи, сгради с олющени фасади, павета, изтъркани от ходене по тях, носталгични трамваи. Този специфичен „дъх” на София, микс от ново и старо, на древно и ново начало действа ободряващо на гостите й. 
 
Докато собственици на магазини като Ангелов се възмущават от запуснати къщи и разбити тротоари, то чуждестранните туристи се радват на една дестинация, която  е далеч от еднаквостта на много столици и свръхпосещаемост.
 
Не само туристи, но и имигранти настъпват към София. „В Португалия ще печеля по-малко и ще имам повече разходи”, обяснява един 26-годишен португалец, който работи тук като дизайнер на компютърни игри.
 
В момента българската икономика се движи нагоре. През 2018 г. тя отчита ръст от 4 на сто и данъци, които не се покачват, което води инвеститори в града. IT-секторът бележи бум, международни концерни печелят от ниски разходи и добре обучени сътрудници. Образованието е наследство от комунистическата система.
 
„Бившите управляващи не искаха хората да учат повече в специалности (като философия, психология и др. -б.м.), които развиват духа, за да не се създават критици на системата. Затова хората бяха обучавани в технически и математични дисциплини, и правеха компютри за СССР”, обяснява Деян Цуятску. 
 
Той от години води туристи по маршрути, свързан с периода на управлението на комунистическата партия (бившия Партиен дом-б.м.) и Националния дворец на културата (НДК)- днес място за концерти и за срещи.
 
И докато на някои от жителите на София не им харесват такива „комунистически турове”, то за други това може да са много научаващи екскурзии за българската история / https://redflatsofia.com/. Може да се посети още и Музеят на социалистическото изкуство - https://nationalgallery.bg/. Други възможни маршрути могат да се разгледат на https://freesofiatour.com/ и  https://visitsofia.bg/bg/. 
 
Става ясно също, че проблемите днес се коренят в миналото. София се намира в един преход от комунизъм към капитализъм. България е най-бедната страна в Евросъюза. В зависимост от източника, средната работна заплата е между 400 и 600 евро.
 
В разговор с жители на София много бързо се повдига темата за корупцията и обвързаността между политика, икономика и медии, които се случиха след смяната на системата. Възрастното население страда от ниски пенсии, докато младите предпочитат да емигрират в чужбина.
 
Докато в София правят впечатление добре облечени хора, които пият питиета в модерни барове, то на другата крайност са жени с бръчки, застанали на улицата и продават цветя.
 
След промяната изкуството и културата трябваше да се открият отново и да се етаблират. Особено бяха засегнати литератори и издатели. Много книжарници в София трябваше да затворят. Бизнесът се прехвърли за известно време на улицата. След преврата през 1989 г., книгите на площад Славейков бяха единственото място, където търговията успяваше.
 
Хората бяха гладни за литература, разказва Моника Чалъкова. 24-годишното момиче следва „Книгоиздаване” в Софийския университет. Търговията с книги втора ръка заради ремонта на площада трябваше да смени мястото си, но сега пак се създадоха постоянни сергии. Но книгите, сравнено със заплатите, които се изкарват, са скъпи. И библиотеките имат орязани бюджети, за да купуват нови заглавия. 
 
Така преди 4 години се създаде един различен проект/ http://www.chitalnyata.bg/. „Сдружение за градски читални” убеди Столична община да реставрира един изоставен павилион в Градската градина на София. Днес стъкленият павилион блести отново.
 
Проектът за който и Моника Чалъкова работи, е модерна градска читалня и алтернативен център за туристи. Концепцията е, че всеки, който дари поне една книга, получава безплатен достъп за четене до други – за момента над 6 хил. книги. Оттогава практиката да се подарят книги е толкова голяма, че с тях други библиотеки в София и страната също се захранват. 
 
Отскоро туристи могат да резервират литературни турове, водени от местни писатели. В София, 30 години след края на комунизма, хора като Стойко Ангелов сбъдват своята мечта и стават със самостоятелен бизнес.
 
Проекти като „ЧитАлнЯта„ показват как града се организира отвътре. Въпреки, че според Ангелов някои неща се случват бавно, той обича София и гледа към бъдещето, изпълнен с надежда. И за Моника Чалъкова е ясно, че нещата стават по-добре, но трябва още много работа.
 

 

Прочетено 598 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…