All for Joomla All for Webmasters
Имат ли къщите душа?
Едни твърдят, че само хората имат душа, други смятат, че животните и растенията също имат душа.
Трети пък са категорични, че душата не съществува. Къщата е сграда, която е предназначена човек да живее в нея. Така пише в Duden (речник на немския език). Но тя е много повече от това. Домът, жилището отразява нас самите, нашите взаимоотношения в семейството, нашите настроения. 
 
„Тук съм”  - се провиква Мари Кондо (Marie Kondö) всеки път, когато се прибира у дома. Този поздрав обаче не е предназначен нито за нейния съпруг, нито за нейните деца. По този начин тя поздравява собствените си четири стени между които протича нейния живот. 
 
„Тук съм”- така известяваме за себе си както на нашите близки, така и на нашите домашни любимци, и това е нашият начин да им кажем „Добър ден”. Това пише Мари Кондо в своя бестселър „ Magic Cleaning „ („Магично почистване”), цитирана от die Zeit. Когато къщата ни отговаря, това се чувства като лек полъх, като леко развижване на въздуха, отбелязва авторката. 
 
Мари Кондо е родена в Япония и възпитана в духа на шинтоизъм – религия, която се обръща към домашните Богове. 
Така наречените Ками (Kami) могат да се появят във вид на хора, животни или предмети, а също и къщи.
 
„Всъщност в Япония е необичайно да се поздравява дома" , смята Мартин Кремер, специалист по японски език и култура. Идеята, че една къща, или едно пространство има спиритуални елементи, обаче не е чуждо на шинтоизма. Това важи за други религии и култури. 
 
„ Тук е пън”, така казваха старите жители от областта Вестфалия (Германия), когато искаха да кажат, че едно място има особена атмосфера. Докато в Швейцария, хората от района на Апенцел смятат, че особената атмосфера се дължи на душите на починалите, които още обитават къщата. За да ги уловят, те слагат малко ковчеже на тавана, може да и малка кутийка. 
 
„Имат ли къщите душа?” „Не”- отговарят учените. Това тяхно разбиране идва и от това, че думата „душа” е оспорвана. Едни твърдят, че само хората имат душа, други смятат, че животните и растенията също имат душа. Трети пък са категорични, че душата не съществува.
 
„За Аристотел всичко бе одухотворено”, посочва Томас Буххайм (Thomas Buchheim) от Университа Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. Той споделя днес тази философия. "При някои бактерии може да се спори дали те имат душа", разсъждава още той. 
 
Нещо да е одухотворено означава да се държиш като цялостно същество. И дава пример: при един кристал от сол всички страни са различни. След като попадне във водата, той са разтваря с различна скорост: от едната страна по-бързо, от друга - по-бавно, най-общо казано. Едно растение реагира като цялостен организъм на слънчевата светлина и затова го считаме за одухотворено. 
 
Една къща също може да я разглеждаме като нещо единно, и да създава усещане за одухотвореност чрез своята история. Къщата на ул. "Prinsengracht " № 263 eдва ли се различава с нещо от другите къщи в Амстердам.
Червени тухли, тесни прозорчета, плосък таван. Това е къщата на Ане Франк, в която тя се криеше и това я отличава от другите. И тази лична история я направи известна като къщата на Ане Франк (днес едноименен музей).
 
 "Дори в неодушевените предмети човек може да вижда отражение на себе си", смята още философът Томас Буххайм. Една сграда може да прави впечатление на одухотворена, защото нейните обитатели са одухотворени, твърди архитектурният психолог Харалд Дайнсбергер- Дейнсвегер от Грац. „Ако ние живеем в една стая, то тя става част от нас, от нашата личност и отразява част от нашата душа, от нашия характер”. 
 
Архитектурният социолог Йоаким Фишер от Техническия университет в Дрезден нарича архитектурата „третата кожа на човека”. Втората кожа са нашите дрехи, облеклото.
 
Една от причините, поради която къщите правят впечатление, че имат душа е начинът по който те са направени (дизайн, обзавеждане). Къщите могат да бъдат разглеждани и като се търси сходство с анатомията на човека: предна и задна част на сградата (стомах и  гръб), таван, мазе (глава, крака), фасада (лице ). 
 
Smart Speakers в бъдеще ще дадат на къщите и един глас. Така, че щом Мари Кондо каже, влизайки у дома „Аз пак съм тук”, къщата ще й отговаря. 
 
Превод: Десислав Паяков  

  

Прочетено 379 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:38
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…