All for Joomla All for Webmasters
Климт рисувал с казеинови бои
Казеинът (от латински caseus – сирене), основният белтък на млякото е основа за приготвяне на бои като свързващ компонент.
Казеиновите бои са водоразтворими и бързосъхнещи. Те са познати и се използват за стенна живопис от времето на Древния Египет.
Били са познати и на великите художници от Античността и Ренесанса, използват се и от съвременните художници. 
 
Една от най-старите техники в изобразителното изкуство, използвана от древността до днес, е техниката фреско (от ит. fresco – свежо, влажно). При нея се рисува върху прясна мазилка само с пигмент и вода, като спойващ елемент е варта (калциевият хидроокис) в мазилката. Той постепенно се свързва с въглеродния диоксид от въздуха и образува стабилен калциев карбонат, който фиксира пигментите в кристалната си структура. 
 
Първичният процес на съхнене и втвърдяване на мазилката става в първите 4–6 часа и стената трябва да се изрисува в това време.
По-късно, през ХV–ХVI век, тази техника се променя, като започва да се прилага варно-казеинова техника.При нея като свързващо вещество на пигментите се използва казеин, а пигментите са същите както при всички варови техники. При това се получават стабилни и трайни произведения на изкуството.
 
Живописта от периода на сецесиона се създава с този технически материал. С  тази техника са изпълнени творбите на Густав Климт (1862–1918), основател на Виенския сецесион. 
 
Днес на пазара ще намерим и казеинова боя за стени. Тя се препоръчва като “миеща се боя за стени... за боядисване на вътрешното пространство... подходяща за нанасяне върху мазилка, глина, дърво, гипсокартон... Тя е активно дишаща и регулираща влагата... допринася за добрия стаен климат...” и много други качества. И само със 100 мл от нея може да се покрие 1 кв.м., посочва проф.Пенчо Далев в книгата си „Белтъците - храна на живота” (издателство „Труд”)
 
Казеинови лепила
В миналото казеиновите лепила са били много популярни сред дърводелците. Днес все още се използват в някои производства – производство на ламинирани плоскости, етикетиране, ламиниране на фолио, лепене на хартиени торби и др.
 
При етикетирането се създава влагоустойчива връзка хартия–стъкло или хартия–метал. Заради бързата им лепливост тези лепила се прилагат при високоскоростни производства.Приложението им се ограничава от високата им цена.  
 
Казеиновите лепила се получават при смесване на млечен казеин с алкално действащи вещества. 
Какво е казеинът?
Основният белтък на млякото, казеинът (от латински caseus – сирене), се е използвал в миналото, а и сега както като храна и хранителна добавка, така и за някои полезни нехранителни цели – за производството на бои, лепила,пластмаса и др. За такива цели се използва чист казеин. 
 
Казеинът като индустриален продукт се произвежда в млекопреработващите заводи в много страни и може да се намери на пазара с различна степен на чистота. Технологиите за производство на казеин най-често се основават на неговата неразтворимост в кисела среда – той се утаява при подкисляване на обезмаслено мляко.
 
В по-новите технологии се използват и мембранни методи, при които се получава значително по-качествен казеин, който може да се използва и за здравни цели (като хранителна добавка или в специални храни за културисти, спортисти).
 
В търговията казеинът и казеиновите продукти, получавани по първите технологии, се означават като натриев или калциев казеинат. 
Казеин, произведен чрез мембранни технологии се означава като мицеларен казеин.
  

Прочетено 308 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…