All for Joomla All for Webmasters
Български лекари на обучение в АKH-Виена от 6 до 10 май
Очакванията са през 2021 г. в България да бъде осъществена първата белодробна трансплантация. 
От 6 до 10 май 2019  г. български лекари ще бъдат обучавани в клиничното отделение по „Гръдна хирургия“ към Медицинския университет във Виена за извършване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. Това съобщи официално българското Министерство на здравеопазването.
 
Това е първото обучение, договорено с подписаното в края на януари 2019 г. споразумение за квалификация и обучение на медицински кадри между България и Австрия по линия на Евротрансплант. Към момента в страната ни не са извършвани белодробни трансплантации и липсват специалисти и специално обучение за тяхното осъществяване. 
 
Българският екип се състои от четирима специалисти от ВМА и УМБАЛ „Св. Екатерина“ – кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Те ще участват във всички дейности на болницата, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. Целта на обучението е медиците да усвоят всички необходими практически умения за извършването на белодробна трансплантация, както и за обгрижването на пациентите в постоперативния период.
 
В рамките на споразумението са договорени и две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа. Придобиването на специфични умения е задължителна предпоставка за провеждането на дейности по белодробна трансплантация в България. Договорено е също така екип трансплантолози от клиниката във Виена да окаже необходимото експертно съдействие при провеждането първите трансплантации на бял дроб у нас.
 
Успоредно с това българското Министерство на здравеопазването продължава активната работа по задълбочаване на двустранното сътрудничество между страната и държави, които имат отличен опит в областта на белодробната трансплантация.
 
Очакванията са през 2021 година в България да бъде осъществена първата белодробна трансплантация.
Прочетено 419 пъти Последна промяна от Четвъртък, 25 Април 2019 11:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…