All for Joomla All for Webmasters
Археологическият музей „Троя“ в Чанаккале отваря врати
Културното пространство става дом на 45-вековно историческо наследство. 
На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, след броени дни ще отвори врати един от най-значимите съвременни археологически музеи в света –  „Троя“, близо до Чанаккале в Турция.
Създаването на музея е част от редицата културни инициативи през 2018 година, която в чест на 20-тия юбилей от включването на антична Троя в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО бе обявена от Министерството на културата и туризма на Турция за „Година на Троя“.
Музеят е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ от 37,250 кв. м, основната сграда се разполага на 12,765 кв. м, а  височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град. 
В него на 3 хил. кв. м изложбено пространство ще бъдат представени около 2 000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, върнати от САЩ през 2012 г., както и статуята на Омир и 5 монети от Археологическия музей в Измир. 
Посетителите ще бъдат посрещнати на четири етажа с изложени експозиции на древни произведения, разкриващи археологическата история на района Троада, Бронзовата епоха на Троя, Илиада и Троянската война, Троада и Илион от Древността, Източен Рим и Отоманския период и Троянските следи.
Културното наследство на Троя ще оживее по вълнуващ начин в новия музей, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация ще представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура ще се превърне в една от най- значимите дестинации на световното културно наследство.
(PR- статия)
Прочетено 431 пъти Последна промяна от Вторник, 18 Септември 2018 19:24
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…