All for Joomla All for Webmasters
12 нови молекули в списъците с наркотични вещества
Решението е на  Комисията за наркотичните вещества към ООН, която на 61-та годишна сесия, проведена във Виена,
е взела решение да бъдат поставени под международен контрол тези субстанции.
Българското здравно  министерство предложи и за обществено обсъждане изменение в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, което предвижда включване на 12 нови молекули в списъците с наркотични вещества. Така страната изпълнява международните си задължения да следва и внедрява решенията на Комисията за наркотичните вещества към ООН, която на 61-та годишна сесия, проведена във Виена, е взела решение да бъдат поставени под международен контрол дванадесет вещества чрез включване в списъците на Конвенциите на ООН по упойващите и психотропните вещества, съобщава czpz.org.
В Единната конвенция по упойващите вещества се включват следните вещества:
1. Акрилоилфентанил;
2. Карфентанил;
3. Окфентанил;
4. Тетрахидрофуранилфентанил;
5. 4-Флуороизобутирфентанил;
6. Фуранилфентанил.
Шестте вещества са синтетични аналози на фентанила. Съгласно доклада и препоръките на Световната здравна организация ( СЗО) тези вещества не намират приложение в медицината, а разпространението и злоупотребата с тях предизвикват висок риск за общественото здраве. Включването на посочените вещества в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични се налага с цел поставянето им под контрол, в изпълнение на международните договори, по които Република България е страна, както и за предотвратяване на разпространението им у нас.
В Конвенцията за психотропните вещества се включват следните вещества:
1. AB-CHMINACA;
2. 5F-ADB (5F-MDMB-PINACA);
3. AB-PINACA;
4. UR-144;
5. 5F-PB-22;
6. 4-Fluoroamphetamine (4-FA).
 
Прочетено 258 пъти Последна промяна от Събота, 08 Септември 2018 17:13
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…