All for Joomla All for Webmasters
Какво свързва Прага, Виена и Любляна?
Със сигурност има много неща, които свързват трите приказни столици на Чехия, Австрия и Словения,
но едно от главните е името на прочутия словенски архитект Йоже Плечник (1872-1957).
 
Той оставя своя почерк върху знакови сгради в трите държави като името му е познато и до днес на широката публика. Роден в Любляна, Плечник учи архитектура във Виена под ръководството на Ото Вагнер. Слуша лекции и в Пражкото училище по приложни науки. По-късно е избран за главен архитект на проекта по обновяване на Пражкия замък. Именно Плечник добавя много декоративни детайли и архитектурни докосвания до паркове, площадите и мостовете на Любляна. Във Виена името му се свързва с много сгради и днешните метростанции на Фрийденсбруке и Росауер Ленде.
 
Любляна, където арх. Плечник е творил толкова много, е сред най-малките столици на света - според местните екскурзоводи докато произнесеш името й си приключил с разходката.
 
От кулата на градския замък в Любляна местните казват, че при хубаво време се вижда 1/3 от Словения, не само целия град. В далечината можете да съзерцавате оттам и връх Триглав. 
 
Легенда свързва столицата на Словения с мита за аргонатите. След като взел Златното руно, Язон тръгнал по делтата на р. Дунав, а след това през р.Сава и се озовал по тези земи, където днес минава р. Любляница. Тук Язон и аргонавтите имали тежка битка с дракона и го победили (отглас от тези времена пази Мостът с 4-те дракона, и не само той).
 
Сред забележителностите на града са многото мостове - Тройният, Мостът на месарите/обущарите и др, проектирани от арх. Плечник. Франциската църква в бароков стил, Парламенът с голите фигури, Националната опера, паркът Тиволи, Музеят за изящни изкуства, Музей на марионетните кукли са други акценти от разходката из града. И разбира се, Люблянският замък.
 
 
Входът за Ботаническата градина е безплатен. Казват, че по времето на окупацията на града от Наполеон, един от неговите маршали засадил тук липа, която е запазена и до днес.
 
Обиколката на града с влакче продължава около 60 минути и ви показва по-малко познати неща от Любляна като напр. квартал Краково, където собствениците и до днес обработват своите градски парцели земя и изнасят продукцията – предимно плодове и зеленчуци на местния пазар, който също е сред атракциите за туристите.
 
Освен много мостове по р. Любляница, градът се слави и със своята чиста питейна вода, която може да се опита от десетките построени чешми. 
 
Атракция е и постоянният дъжд, който се лее избирателно над част от централния площад пред паметника на Франце Прешерн, докато над останалата част от града грее жарко слънце. Надписът гласи, че тази част от Любляна има свое собствено метеорологично време и туристите се дивят как е възможно това. Отговорът е много лесен, оставяме на вас изненадата и да разкриете тайната.
 
 
 
Светлана Желева
Прочетено 1487 пъти Последна промяна от Вторник, 29 Септември 2020 13:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…