All for Joomla All for Webmasters
Био стопанството на крал Чарлз
Duchy Home Farm (в буквален превод Домашната ферма на Дука)е  е едно от най-старите предприятия за биопродукти в света.
 
Принц Чарлз, а днес крал Чарлз Трети отдавна е фен на екологичния начин на живот, разказа преди години в.”Кронен цайтунг” за неговото био стопанството. 
 
Принцът на Уелс е на цар на ековълната. Още през 1986 г. той е основал своята Duchy Home Farm ( в буквален превод Домашната ферма на Дука), което е едно от най-старите предприятия за биопродукти.  
 
Освен със своята съпруга Камила, Чарлз е известен и със своето амплоа: той е един истински еко пионер, един кралски земеделец в най-истинския смисъл на думата.
 
Преди повече от 30 години принцът осъществява прехода към биологични земеделски методи за добив на свой парцел от 760 хектара с голям успех. Това по същество е селска ферма в Хейгроув, Англия. 
 
Ходът, който Чарлз прави е повече от напредничав, тъй като по онова време производителите не се интересуват за произхода и условията при които тяхната храна е произведена. 
 
Първият продукт на биомарката на британския престолонаследник Duchy Originals  e кекс, произведен през 1992 г. 
 
Днес под тази марка се произвеждат повече от 200 продукта: от пуйка до коледен пудинг до наденички и шпек като не трябва да се изпуска и йогурта от кралските крави. Те са от породата Айршир ( Ayrshire ) и са икономическият гръбнак на фермата.
 
Съзнателно Чарлз използва британски породи домашни животни и по този начин ги запазва от изчезване. Пшеницата тук се мели със стари воденични камъни и се прави домашен хляб. 
 
Duchy Home Farm е едно от най-известните селски стопанства в света. 
 
За самия Чарлз няма нищо по-хубаво от това да се разхожда с гумени ботуши из своя парцел, да прекопава лехи и да засажда лук и салатки като дори им говори нежно.
 
Веднъж принцът се появил с дебела връзка домашни зеленчуци и дори се пошегувал: „Ако някой толкова дълго говори с дървета, рано или късно ще се натъкне на един дъб, който е склонен да проявява агресия.” 
 
Биопроектът на британския престолонаследник е дори заснет с филм, който се казва „Селянинът и неговия принц”. В него той обяснява философията, която е вложил като в кадрите е включен и харизматичния мениджър на био фермата Дейвид Уилсън, с когото работят заедно повече от 30 години.
 
„При нас земята винаги е принадлежала на банките, защото те искат бърза печалба при малки разходи по поддържката”, обяснява Уилсън. 
 
В Duchy Home Farm се показва, че човек може да прави успешен бизнес и с биостандарт. Напр. обработваемата почва не се оре цялостно с плуг, а само леко се разрохква.Това означава, че се пести 32 л. дизел на хектар обработваема площ. 
 
Фермата е един природен рай. Тук отново са се заселили редки птици, много видове пеперуди, влечуги и бозайници. За ограда има жив плет от ръчно сплетена върба, който е дълъг 16 километра. 
 
Всяка нива е оградена от една ивица от диви цветя и билки, която е 2 метра широка и по този начин се превръща в прекрасна ливада за пчеличките. 
 
Във филма се говори и за това как био стопанството функционира и каква е ползата от него. Въпреки, че винаги по време на снимките е имало по един представител на връзките с обществеността на британското кралско семейство, на режисьора е било забранено да излъчи филма в Англия и в цялата британска общност (Commonwealth). 
 
Причината е за това, че принц Чарлз тогава  далеч не се сдържа в коментарите си, много е директен, а в Великобритания хората не гледат добре на някой от кралското семейство, който взема политически становища.
 
А за него устойчивото развитие, биологичното производство и запазването на климата са важни политически теми по който той се изказва редовно в писма, речи и книги. И затова през 2015 г. британците не бяха изненадани, когато бяха публикувани дузина писма на Чарлз до министри и в който се е опитал да създава лобита в области като защита на паметниците, архитектура, земеделие и здравеопазване.
 
И докато в чужбина принц Чарлз е отличаван като защитник на природата, у дома все още е неразбран. И неговото признание, че си говори с растенията го е направило да изглежда странно в очите на британците.  
 
Също и записи с признания като това, че е искал да бъде „тампона „ на своята любима Камила Паркър, и то направено по време, когато е бил женен за лейди Даяна, с които сам си руши имиджа. 
 
Британците не приемат на сериозно и пледоариите му за прост живот и малко икономически растеж като се има предвид и луксозния му живот, който води. 
 
Светлана Желева (за Еcomonic.bg)

 
 
Прочетено 655 пъти Последна промяна от Понеделник, 26 Септември 2022 20:59
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…