All for Joomla All for Webmasters
Какви грешки правят виенчани при разделното събиране на отпадъци?

Годишно във Виена се изхвърлят над 100 000 т хартия, 35 000 т стъкло, 70 000 т органични отпадъци и 12 000 т пластмасови изделия.

 

 

Делът на неправилно изхвърлените отпадъци като цяло е нисък. Около три процента хартия, един процент стъкло и три процента органични отпадъци се изхвърлят във Виена неправилно. 

 

Най-често правената грешка е при изхвърлянето на цветно стъкло в контейнерите за бяло. Това създава проблеми при рециклирането на бялото стъкло, съобщава Ойроком-ПР, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 

 

Често в контейнерите за пластмаса и метал се изхвърлят малки електроуреди, които всъщност трябва да бъдат предадени в определените за тази цел депа. Проблем при сметоизвозването създават и големите кашони, които не са смачкани преди изхвърлянето. 

 

Социологическо проучване на общественото мнение в Австрия сред граждани над 14 години показва, че 96 на сто от участниците определят разделното събиране на отпадъци като изключително важно, а 34 на сто заявяват, че в бъдеще ще разделят отпадъците още по-внимателно.

 

Проучването показва, че австрийците отделят средно по дванадесет минути седмично за разделяне на отпадъци. 

 

Промяна в австрийската "Наредбата за опаковките" предвижда обединяване на контейнерите за пластмаса и метал в цяла Австрия през 2025 г. Това би трябвало да увеличи обема на събраните отпадъци, да опрости разделянето им и да спести транспортни разходи.

 

Във Виена това обединение вече е факт. Вследствие на промяната събраните отпадъци в австрийската столица са се увеличили с десет на сто, а камионите, извозващи отпадъците, са изминали 70 000 км по-малко.


  .
 
 
 

 

Прочетено 772 пъти Последна промяна от Вторник, 29 Март 2022 17:36
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…