All for Joomla All for Webmasters
Фамилия Иванови за това да си потомък на градинари от Унгария и Чехия и за живота в Бодензее
Ивелина и Борислав по професия са учители.
 
Работили са на корабни компании, в ресторант на Бодензее, а после решават да се върнат у дома и да се занимават с органично земеделие.
 
Дядото на Борислав пък е бил градинар в Унгария и Чехия до 1970 г. Интервюто разказва за техния път в емиграция и за това да върнеш към корените си.
 
Г-жо Иванова, работили сте на Хорн/ Гайенхофен, Бодензее.? Как се озовахте там?
- Да, работихме в Хорн/ Гайенхофен, Seerestaurant Schlössli.
 
От 2006 до 2013  работихме за различни корабни компании-  Дайлман, А-Роза и КД. Зимата на 2013/14 намерихме обява, че се търси опитен персонал в ресторанството. Направихме интервюто и бяхме одобрени.
 
Собственикът на заведението нямаше опит в ресторантьорството и се сработихме много добре. Там се чувствахме много добри и останахме 3 години. 
 
Разкажете ни повече за земеделието в тази част на Германия? Какво ви впечатли?
- Земеделието е силно развито в този регион. Отглеждат се плодове и зеленчуци. Има много семейни градини.
 
Наблизо е и островът Райхенау, който отдавна вече не е остров, защото е свързан със сушата. Населението е изключително трудолюбиво и са много отзивчиви.
 
При нашите разходки през свободното време ние се запознахме с различни хора, които ни отговаряха на въпросите относно отглеждането на зеленчуците.
 
Доставчиците на зеленчуците за ресторанта бяха само от региона. Там получихме и много професионални отговори относно аспержите. В градината на ресторанта си направихме лехички със собствени подправки.
 
Шеф на кухнята беше една дама, която е била личния готвач на Михаел Шумахер. От нея научихме също много за органичните продукти. 
 
Това е много интересен аспект: как земеделието е свързано с туризма, споделете този опит?
- Свързаността на земеделието с туризма е т.нар. средиземноморска линия. Важно за здравето на човек е да консумира храна, която е в радиус 50 км. от него. Това е най-полезното, защото човекът и продуктите са отгледани при едни и същи климатични условия. 
 
Преди това занимавали ли сте се с градинарство и земеделие в България?
-Ние не бяхме се занимавали със земеделие, но дядото на Борислав е от Никюп, Велико Търново.
 
Той се е занимавал с градини. Основавал е градини в Унгария, а по-късно и в бивша Чехословакия, Моравка. Там той заедно със своя брат са имали собствени градини. Връща се в България около 1970 г. 
 
Бодензее, наричано още езерото Констанц се ползва още от Австрия и Швейцария. Успяхте ли да научите нещо повече за земеделието в Австрия и Швейцария?
- За земеделието в Австрия знаем сравнително малко.
 
Работили сме два зимни сезона във Флахау. Там е развито животновъдството. Отглежда се грозде- винени сортове и съответно има добри селекции на вина. Знаем, че се отглеждат и круши и ябълки. 
 
Швейцария е известна със шафрана, влагат го в много продукти.
 
Кога се зароди идеята да се върнете в България?
- Идеята да се приберем окончателно беше 2016 г. Беше тежка раздяла, тъй като имахме много германски приятели. Беше едно четиричасово изпращане с много сълзи. 
 
Пренесохте ли за отглеждане някои зеленчуци, които са по-популярни в немскоговорящото пространство, отколкото в България? Напр. хрян, аспержи, артишок…
- Да пренесохме аспержите, хрян, така или иначе, има в България, артишок имаме в Градина Иванови, с.Златия от 2021 година.
 
В интерес на истината в България са се отглеждали аспержи след Освобождението от турско робство. Насажденията биват унищожени след 1950 г., защото се счита, че са капиталистически зеленчук.
 
В село Златия се намира градината ни. Закупихме земята след като се върнахме. Там обработваме около 4 декара. Ние живеем в Добрич. Предстои ни закупуването на още 3 декара земя, имаме подготвен разсад на аспержи. 
 
Как се чувствате в с. Златия?
- В градината отглеждаме още шафран, физалис, около 11 сорта домати: шест червени, розов, домат ананас, черен кумото и чери- червено, жълто и черно.
 
Краставици, чиито семена се предават от поколение на поколение в семейството на Борислав, както и пипер, чиито семена се предават още от градинарските години на дядо му. 
 
В интерес на истината и двамата по професия сме учители. Борислав има специалности - физика и химия, а аз български и немски. В момента аз работя и като учител на половин катедра. 
 
Продукцията си реализираме на Фермерските пазари във Варна, и през Фейсбук страницата ни - Градина Иванови, с.Златия. 
 
Едно интервю на Светлана Желева 
 .
 
 
 

 

Прочетено 980 пъти Последна промяна от Вторник, 10 Август 2021 21:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…