All for Joomla All for Webmasters
Потомък на наш градинар в Австрия продължи традицията в България
Представяме ви Градина Иванови в село Златия, община Добрич. 
Най-здравословното хранене за човека е сезонното. То е интуитивно и естествено, въпреки че в последните 15-20 години почти не се практикува, освен в селските региони.
 
В днешно време, хипермаркетите убиха и малкото останало разбиране за полезността за сезонното хранене, и загърбиха традициите ни да консумираме местна, родна и натурална храна. Въпреки това, напоследък по света и в България отново се възражда идеята за сезонното хранене и ползите му. 
 
Изследователи от Австрийската асоциация на потребителите доказаха, че пресните плодове и зеленчуци, които се берат и замразяват през съответния сезон в региона, където се отглеждат, са с по-добри хранителни качества от онези, които се внасят като "пресни" от чужбина. Истината е проста. Животът е цикличен. Природата също. А нашите тела са част от тази природа. 
 
„Работих няколко години в ресторанта на малък замък на езеро между три държави (Австрия, Германия и Швейцария). Там ми направи впечатление, че хората идваха да ядат риба, която е уловена в езерото, зеленчуци и плодове от градините на замъка, и да пият вино от лозовите масиви в областта“, разказва Борислав Иванов, собственик на зеленчукова градина Иванови в село Златия, община Добрич. 
 
Той и съпругата му Ивелина вече две години отглеждат сами био сезонни зеленчуци в с. Златия, до Добрич, и я предлагат на Фермерския пазар – Варна. 
 
И двамата са учители, но работят години наред в ресторантьорския бранш в чужбина. Живели са в различни европейски държави, Борислав е работил и по корабите. През годините разбира, че най-ценни и търсени са местните и сезонни продукти.  
 
Когато се връщат в България, съпругата му подхвърля идеята за зеленчукова градина. Това не е чуждо за Борислав, тъй като дядо му е бил градинар и дълги години работил в Австрия, Чехия и Унгария. Купуват 3 дка градина в село Златия, община Добрич и започват да отглеждат сезонни зеленчуци. 
 
„Не направихме оранжерии. Искаме продуктите ни да са сезонни и да се отглеждат максимално натурално. Така е и най-здравословно“, подчертава Борислав. Започнали със салатки, но на края на сезона се наложило да изхвърлят повече от половината от продукцията, която не успели да продадат. Затова си направили разсади от местни сортове семена и започнали да отглеждат и други зеленчуци. 
 
От работата си в чужбина познават и някои по-малко популярни в България растения, които вече се отглеждат и тук. Те единствени в региона предлагат натурално отгледани в естествена почва аспержи. Техният сезон е през пролетта.
 
„Отглеждането не е трудно, но изваждането е много специфично и трудоемко. Всяко стъбълце се разравя отделно, докато е още в почвата, и се изрязва внимателно. За да събера 1-2 килограма аспержи, са ми необходими около 1,5-2 часа“, обяснява Борислав. 
 
Сега  те предлагат на Фермерския пазар два вида лук, чесън, прясно извадени картофи, два вида пипер и люти чушки, чери домати, краставици „Гергана“, праз, бамя, манголд, равен, киселец, патладжани, зеле и физалис (мехунка).
Борислав Иванов отново подчертава, че е добре да спазваме традиционния, сезонен начин на хранене. През зимата, например, е полезно да се ядат кореноплодни, туршии и замразени от по-рано или консервирани продукти. Това е правилният начин, по който функционира тялото и така е най-здравословно за него. 
 
Ако идеята да се консумира храна, произведена в региона и според сезона, бъде разбрана и приета от повече хора, много от проблемите със здравето на човека ще намалеят.
 
Освен всичко, храненето със сезонна храна и закупуването й от Фермерските пазари, стимулира дребните земеделски производители от региона. Това е философия, отдавна завърнала се и практикувана извън границите на страната ни. Това е храна = на здраве.
Екатерина Желязкова

Прочетено 1999 пъти Последна промяна от Вторник, 10 Август 2021 21:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…