All for Joomla All for Webmasters
Канистерапията с първи стъпки у нас

Тами - първото улично куче – терапевт в България вече е в обятията на 9-годишния Димо от Бургас.

Малкото кученце, което допреди година е било на улицата, в края на март получи мисията на живота си! Четириногият приятел трябва да помогне на Димо да каже думичката, която не е успял да произнесе вече девет години – татко, съобщава е-вестникът Burgasinfo.com.

Историята на животинчето е, като от филм на „Дисни”. Тами е спасена от варненската организация "Щастие на 4 лапички". Те я обезпаразитяват, ваксинират, чипират и кастрират. В паспорта е отбелязана дата на раждане условно – февруари 2014 г .Изпратена е при Зорница Атанасова, която е представител на "Енимал хоуп България"–Бургас. През май миналата година фондация "Апорт" взимаме Тами за обучение. Първоначално целта е да работи с психолог при неговите сеанси с деца.

„В последствие решихме да я подготвим за помощник при терапиите на малкия Димо Иванов, който страда от детска церебрална парализа.
Канистерапията е особено подходящ подход за развитието на фината и общата моторика, речта и комуникативните способности,
интелектуалното и емоционално развитие”,споделя Зорница Апостолова.

Майката на детето е на седмото небе от щастие, виждайки как Димо прегръща кученцето и го гали по главата.

„ При Димо логопед и кинезитерапевт ще ползват различни игрови подходи с кучето и рехабилитацията му да е по-ползотворна”, каза майката Христина. Тя сподели, че се надява Тами да помогне да Димо да произнесе думата татко, понеже детето има проблем с казването на някои букви.

Към момента фондация „Апорт“ не получава никаква финансова подкрепа. Издръжката на животните е с лични средства и малки дарения, а обучението на Тами е чрез доброволен труд. Това отлага с няколко месеца дипломирането и, но тя вече е готова за Димо. Навръх Благовещение Тами и Димо получиха благословията на отец Петър от храм „Св. св. Кирил и Методий”. Той им пожела здраве, а на фондацията да продължава да разпространява посланици на доброто.

Прочетено 1348 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:52
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…