All for Joomla All for Webmasters
Египетски лешояд от виенския зоопарк се заселва в Източните Родопи
Напускането на дома винаги е сериозна крачка. Особено за деветмесечния египетски лешояд Анди от виенския зоопарк Шьонбрун.
В началото на март той бе предаден на българската природозащитна организация "Зелени Балкани" и скоро ще може да лети свободно в новата си родина.В рамките на започналия през 2017 г. проект „Нова надежда за египетския лешояд“ Анди ще намери нов дом в Източните Родопи.
 
Първите седмици лешоядът ще прекара в огромна адаптационна волиера, където ще се запознае и с други лешояди. Птиците ще престоят във волиерата до средата на май, когато ще бъдат освободени и ще могат да се присъединят към дивите лешояди. Този период, прекаран във волиерата, е необходим, за да могат младите птици да се адаптират към мястото и да останат в района до миграцията наесен.
 
Това пускане в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, се нарича "забавено освобождаване". Така птиците ще имат достатъчно време да натрупат житейски опит при намиране на храна и да влязат в добра физиологична кондиция преди да поемат предизвикателната миграция на юг. На свобода те трябва да се научат на много неща от опитните лешояди, но най-важно е да ги последват през есента за Африка, където ще презимуват. 
 
Египетският лешояд (Neophronpercnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. С размах на крилете до 180 см и дължина на тялото 60-70 см, той е известен още под името малък лешояд. В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия.
 
Египетският лешояд е световно застрашен вид, включен в Червения списък на IUCN в категория „Застрашен“. В миналото той е бил повсеместно разпространен на територията на България и Гърция с многобройна численост. Днес Балканският полуостров приютява по-малко от 90 двойки. Видът е включен в Червената книга на България и е под опеката на Закона за биологичното разнообразие. 
 
(Прессъобщение на Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена)
 
Прочетено 634 пъти Последна промяна от Понеделник, 01 Април 2019 09:15
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…