All for Joomla All for Webmasters
Какво е да си музикотерапевт във Виена?

С Боряна Радева от Виена разговаряме за музикотерапията в Австрия и за кои пациенти е най-подходяща.

Визитка:
Боряна Радева е родена и израстнала в Пловдив. След като завършва ЕГ „Пловдив“ с немски език, заминава да следва психология във Виена. В момента се е посветила на втората си специалност - музикална терапия. Наесен ще бъде последен 4-ти курс. В България Боряна дълго време се е занимавала с музика, като е взимала уроци по питано и китара и е пяла в различни състави. Има желание да се свърже с други българи в чужбина, които упражняват все още „екзотичната“ професия музикален терапевт.
Г-жо Радева, лесно ли е да се запише музикална терапия в Австрия?
Определено не е лесно. Във Виена за тази специалност има солидни приемни изпити, които обхващат както владеене на три музикална инструмента, пеене, солфеж и хармония, така и социални умения и определен профил на личностни качества. Приемат се 10 души на година, а кандидатстват 50-60, които са много добре подготвени.
Любопитно е че, обучението по музикалната терапия във Виена има над 55-годишна история и силна психотерапевтична насоченост. Общо три българки сме изкарали това обучение.
Какво представлява музикалната терапия?
Музикалната терапия се причислява към групата на креативните терапии. Връзката между терапевт и пациент е както в хуманистичната психотерапия и е основана на доверие, състрадание и откровеност. Специфичното при музикалната терапия е, че имаме още едно ниво на комуникация освен това на думите. В активната музикална терапия терапевт и пациент импровизират заедно върху определени инструменти, които са лесно достъпни и не изискват хората да са взимали уроци, за да могат да свирят на тях. Напр. ксилофон или различни перкусивни инструменти. Музикалната импровизация дава възможност на човека да изрази себе си, емоциите си и чрез музиката.
Надявам се, че с това обяснение успях да разбия един мит, с който много често се сблъсквам, когато обяснявам професията си. Митът, че музикалният терапевт пуска приятна музичка или засвирва на арфа до леглото на болния и това ни намалява симптомите. Би било, доста елементарно, ако беше само това.
За кои пациенти се препоръчва музикалната терапия?
Музикалната терапия е за психично здраве и всички групи от пациенти, при които това е нарушено могата да спечелят от нея. Най-много работни места в Австрия за музикалните терапевти има в психиатричните заведения, било то детска психиатрия или за възрастни. Музикална терапия се прилага при децата с аутизъм, при хора с умствена изостаналост. Областта на психосоматиката също е подходяща за музикална терапия. Към нея се причисляват пациенти с хранителни разстройства, хора с хронични болки, за които няма обяснение на телесно ниво и други. Музикалната терапия в различните области има различен облик и е винаги според потребностите на пациента.
Едно интервю на Константин Димов

Прочетено 632 пъти Последна промяна от Понеделник, 13 Юни 2016 19:47
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…