All for Joomla All for Webmasters
Кои болести най-често мъчат емигрантите?

Интервю с доц. д-р Георги Пехливанов, водещ дерматолог и венеролог.

 -Д-р Пехливанов, по какъв повод ви търсят пациенти от чужбина?

 - Те се обръщат към мен заради различни здравни проблеми, получени в чужбина. И то след като не са могли там в периода, в който са пребивавали да имат подобрение въпреки задоволителната медицинска помощ. Или пък, въпреки всички прегледи и изследвания, които са им направени са пожелали второ мнение, и то при специалист от България. Защото за преглед при специалист в страните от Западна Европа се чака с месеци. Това често изнервя нашите сънародници, които са свикнали от България да имат почти светкавичен достъп не само до личния си лекар, но и до специалист, и затова много от тях при здравен проблем при прибирането си в родината предпочитат да направят консултация с лекар. 

Освен това, в редица страни моделът на здравеопазване е такъв, че се правят много и най-разнообразни изследвания, които в някои случаи нямат отношение към заболяването на пациента. И не допринасят кой знае колко много за изясняване на диагнозата докрай. За разлика от тях, българските лекари (във всяка една специалност) сме много по-клинично подготвени , защото не сме разчитали толкова много на инструментални изследвания , а сме се доверявали на своя клиничен опит при лечението на болните.
- Здравните оплаквания на емигрантите в коя сфера са повече - в дерматологията или венерологията?
- Определено в дерматологията. И това си го обяснявам с факта, че в чужбина българите живеят по-затворено, контактите им са повече с познати и приятели сънародници, работят много, защото се стремят да се впишат в културата и бита на страната, в която са се установили. Повечето от тях са по-предпазливи и със сексуалните си контакти с чужденци, моите наблюдения сочат, че рядко някой емигрант ще дойде с венерологичен проблем.
- Изненадана съм от това, което казвате. Аз си мислех, че е точно обратното: повече свободни връзки и полови контакти, съжителство с чужденец, отделно сблъскване с най-разнообразни микроби по различните географски ширини…
- Като цяло, особено в западните страни медицинската култура на населението е по-висока, но основното е, че българските емигранти живеят по-затворено, често имат постоянен партньор, с който съжителстват.
- С какви оплаквания се обръщат към вас най-често пациенти от Австрия?
Те са по повод предимно на хронични кожни заболявания: дерматози, екземи, а също автоимунни заболявания, псориазис, акне, розацея и много още. Всяко хронично страдание изисква определен терапевтичен режим и лечение. Напр. при лечението на тежките форми на псориазис се прилагат все повече биологични препарати, които на 100 на сто се реимбурсират от Здравната каса и с което се подобрява многократно качеството на живот на тези пациенти.
С колко време трябва да разполага емигрантът за по-обстоен преглед, когато се прибере?
От няколко дни до една седмица, ако не се изискват някакви специални изследвания или операция при дерматохирурзи.
Вашите съвети в заключение ?
- Първо, преди да тръгнат за чужбина е добре да си направят пълни профилактични прегледи. Ако имат някакво заболяване е добре да уточнят лечението за няколко месеца напред, докато се включат в новата здравна система.
-Преди години си спомням, че бяхте сред малкото специалисти, които предупреждаваха внимателно да се използват солариумите.
- Това увлечение да се ходи почти през цялото времена годината с постоянен тен не е безвредно. Така че и със солариумите не трябва да се злоупотребява.

Визитка:
Доц. д-р Георги Пехливанов е завършил медицина в София. Придобива специалност дерматология през 1984 г., социална медицина и обществено здраве през 1996 г., магистратура здравен мениджмънт през 2004 г. Специализирал е в Грац, Будапеща и Париж.
Работи над 30 г. в Кожната клиника към Александровска болница. В момента е началник на отделение. Доцент е към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет – София.
Член на Българското Дерматологично Дружество. Автор или съавтор на над 60 на¬учни публикации и 4 учебника. Участник в повече от 30 международни форума.
Контакти:
Адрес: гр. София, ул. "Св. Георги Софийски" № 1, Клиника по кожни и венерически болести, кабинет 106
Телефон: 02/ 9230 448 (УМБАЛ "Александровска");
и
Частен кабинет:
София, бул.”Сливница” бл.208 (до Сточна гара)
+ 359 888 52 71 41 (предварително записване)
Часове за прием:
16-17 ч

Едно интервю на София Ружинова

Прочетено 1489 пъти Последна промяна от Вторник, 20 Декември 2016 06:43
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…