All for Joomla All for Webmasters
С музика децата по-рано прохождат, по-общителни са, по-рано проговарят
В рубриката „На гости у съседите” ви представяме отново Виржиния Минева -музикант с най-широка дейност,
която живее и работи в Германия повече от 45 г. Изучавала е блокфлейта, преподавала е в музикално училище и университет в гр. Гисен. Специалист е по валдорфска музикална педагогика и сега се занимава с медитация с музика и лечение чрез глас и инструментален звук. Има желание да се създаде Асоциация за релаксация, медитация и трансфомиране на енергиите със силата на човешкият глас и звукът на пеещите купи.
 - Г-жо Минева, какво е лечебната сила на пеенето? Една българска поговорка казва: „Който пее зло не мисли”…
- При пеене музикалните тонове регулират електромагнитните течения в тялото. С пеенето повдигаме вибрациите на клетките, които съдържат и вода. А водата, знаем, има памет и ние можеме да ѝ влияем, т.е и
на клетъчно ниво лечението с музика – било то пасивно или активно е най-нежното, меко въздействащо на сърцето,  на всички органи и особено на душата.
Хармоничните честоти зареждат водата в тялото и оттам привеждат в ред клетките на тялото и ни издигат в други вибрации. Лекуват ни, извеждат ни в едно спокойно, релаксирано състояние на духа .Ние, всички, каквато и музикална дейност да извършваме – това действа оздряваващо и благотворно.
- Как музикотерапията може да въздейства на деца?
- Лечението с музика е многообразно и е добре да споделяме опита си. При работата ни с деца и  подрастващи, които трудно говорят или отказват, нямат смелост да опитат, но разбират какво им се казва е подходящо да започнем да изпяваме дълги гласни в бавно темпо. Същевременно поставяме лявата ръка на детето на масата пред него и потропваме с нея. Така се въздейства за координирането на дясното полукълбо на мозъка с лявото. Когато се развива музикалноста у децата, на каквато и степен да е тя, децата израстват с много интереси и умения. Не случайно предметът музика се изучава до 12-13-и клас в Германия. Не случайно в древността откриваме доказателства за важността на музиката в живота на хората и най-вече ролята и въздействието на флейтата и арфата.
- Защо отделяте толкова голямо значение точно на блок флейтата?
- Блокфлейтата е тази, която извлича тоновете от душата, от сърцето, която разказва приказки...При нея се ползва въздухът, който е божи дар, и затова това е най-стария инструмент. Ако се върнем в древен Египет ще открием издялани на камъни арфисти. 
Подбирайте музика за релаксиране със флейта,която е божествената ни връзка чрез въздухът, който е благословен дар.
Нашите деца се нуждаят от пеене и свирене. Това е жизненоважно, прави ги здрави, щастливи и умни. Човек има нужда от красота, а красотата, това е изкуството... Музиката по фантастичен начин отваря съзнанието и душите на хората и чрез вибрациите, чрез трептения настъпва едно умиротворение в душата.
Добре е да се започне още с бременните работата с музикотерапия, децата по-рано прохождат, по-общителни са, по-рано проговарят.
За бъдещите майки,бременните и за техните неродени още бебета може много да се направи,като се формират  малки групи и с подходяща музика, и лека дихателна техника се повлияе на бебето в утробата.Особенно силно е въздействието на музиката на Моцарт.След раждане, ако се изсвирят пасажи от музиката, която са слушали като неродени настъпва видимо подбрение в поведението им. Ако промениме малко,с един тон позната им вече музика показват нова реакция на случващото се. През миналото лято разработихме тази тема с колежката Марина Чолакова от Пловдив.Има институти по света в които чрез слушане на музика подобряват състоянието на  млади и възрастни пациенти с различни здравословни проблеми.Впечатли ме една информация, че
при болки в гръбначният стълб и в ставите в някои центрове в Америка,а по-късно и в Германия се практикува месене на хляб и работа с тесто и пеене.
Резултатът настъпва бързо. Хлябът и пеенето са свещени!
Едно интервю на София Ружинова 
Прочетено 1008 пъти Последна промяна от Четвъртък, 03 Ноември 2016 19:07
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…