All for Joomla All for Webmasters
Как валдорфската педагогика отбелязва Рождество Христово и мястото на децата в празника?
Представяме ви Юлияна Янкона, валдофски педагог, която ще специализира в Залцбург, престои й да хоспитира и във Виена. 
Юле, защо реши да продължиш да специализираш валдорфска педагогика?
 
-Валдорф за мене е не просто педагогика, а магия – магията на живия живот – такъв, какъвто трябва да го живеем без маска и без грим – реален животворящ, пълноценен и истински.
 
Наблюденията ми показват, че колкото хора има, толкова са вариантите на валдорфската педагогика и всеки я разбира и прилага различно, спазвайки, разбира се, основните принципи, завещани ни от нейния създател Рудолф Щайнер.
 
Същото важи и за различните държави, в които се прилага – от всяка може да се научи нещо различно, нещо ново, нещо по-добро, което да усвоиш и приложиш, добавяйки от своя дух и нещо от себе си. 
От друга страна моят интерес винаги е бил към работата не само с деца, но и с възрастни или с деца от горните класове, а както знаем след 8 клас валдорф става нещо съвсем различно.
 
Любопитна съм да обиколя и да видя какво се случва във валдорфските училища по света след 8 кл. и ако е възможно да взаимстваме идеи, които да приложим и тук, в България.
 
Децата трябва да излизат от училище подготвени за живота и готови да го живеят истински и това също е магия, която искам да разгадая – как да направим така, че завършващите училище да са готови за живота. Мисля, че валдорфската педагогика дава и този отговор.
Защо точно в Австрия, и то Залцбург?
 
-Моята идея е да видя какво се случва и в други валдорфски училища и градини – в Австрия, Германия, Англия, Русия, Румъния, която е толкова близо до нас. Но първата покана към мене дойде от Залцбург. Затова реших, че това е едно добро начало – да се започне един такъв проучвателен тур.
 
Коя възрастова група на тази педагогика те интересува най-много- детската градина или училището?
-Детската градина и възрастта след 8 клас, както и работата с родители и възрастни. Смятам, че ако се направи нещо за това да има валдорфски занимания за възрастни, обществото като цяло и всеки човек поотделно сам за себе си ще спечели много.
 
Валдорфската педагогика е предимно социална педагогика, изграждаща социални умения, умения за общуване с другите без да губим себе си – точно обратното – тя ни центрира, ако сме изгубили центъра си и ни връща към самите нас, към това, което обичаме, към това, което сме. Това е безценно и затова бих искала то да стигне до повече хора, за да виждаме повече щастливи лица, осъществили себе си в живота.
 
Посочи 5 причини да запишем детето си във валдофска детска градина и училище?
 
-Преди всичко хуманното отношение към децата, педагогически принципи,следващи самата същност и природа на човека, работата с и играчките от естествени материали – памук, вълна, дърво, листа, клонки, восък, тесто са второто нещо, което е важно да присъства в живота на децата.
Третото е стабилната основа и спокойствието, които се изграждат у детето благодарение на ритъма – дневен, седмичен, месечен, годишен.
 
На четвърто място - некомерсиалното празнуване на празниците, а изграждане на жива връзка между детето и празника и традициите на неговия народ, (затова валдорфската педагогика работи в държави от всички континенти – Европа, Азия, Америка, Африка, стъпвайки на местните традиции) и не на последно място креативността, която се създава с методите на валдорфското изкуство.
 
Безценно е усещането да знаеш, че децата ходят на училище и градина с радост, че не искат вечер да си тръгват, че изграждат взаимоотношения и връзки, които са истински и трайни и може би остават за цял живот. Всичко това, което ни е толкова нужно днес.
 
Как валдорфската педагогика отбелязва Рождество и какво е мястото на децата в празника?
-Мястото на децата е ключово и активно. С помощта на дейностите в градината като печене на курабийки, приказките, които се четат, изработването собственоръчно на Коледна украса и участие в нейното поставяне.
 
Децата бавно и смислено преминават през 24-те дни – дните на добрите дела до Рождество, когато кулминацията е Коледно тържество, в което участват всички деца от градината и училището.
 
Тъй като валдорфската педагогика не насърчава изявата на децата в роли преди 7-та, дори преди 9-та година, може да отбележим, че Коледното тържество (и тържеството за завършване на предучилищната подготовка) са изключения, в които децата играят роли. 
 
Самата постановка за Коледа представлява разиграване на сюжет от библейската история за раждането на Спасителя в обора и търсенето му от овчарите и тримата царе. Това е едно божествено трепетно изживяване. 
 
И една истинска случка от миналата година -  в градината подготвяхме солено тесто (нещо като пластилин, но от брашно, сол и олио) за изрязване на звездички, подготовка за Коледа и добрите дела до Рождество.
 
Заниманието беше по време, когато децата пристигат с родителите си от 8.30 до 9.00 часа. Виждайки звездичките, тестото, цялото очакване докато майсторяха с ръце... децата сами, без някой да ги кара, запяха "Тиха нощ, свята нощ..." - целият текст на песента - отдадени и изцяло потопени вътре в това.
 
Представяте ли си какво е да отвориш входната врата и да те посрещне тази песен в изпълнение на прекрасните детските гласове и сърца, сякаш избликнала от небесата.
 
Ето това имам предвид, когато говоря за некомерсиалното празнуване и реалното свързване с празниците на децата – това не е дресировка, това е възпитание, което се изгражда чрез поведение и лично отношение на педагога към нещата от живота, празниците, предметите и всичко останало покрай нас, което децата наблюдават и имитират едно към едно.
 
Това не се учи с интелектуално запаметяване, а само чрез изживяване – ако ти си свързан с нещото, детето ще се научи да се свързва на свой ред с нещата около себе си. И тук идва и отговорността на възрастните към това – какво поднасят на децата, какво допускат да бъде в техния обсег, което те задължително ще попият, независимо какво им се говори. Защото знаем, че децата винаги правят това, което ние правим и никога това, което им казваме.
 
Вместо визитка:
 
Юлияна Янкова е работила като журналист, но в последните години е валдорфски педагог. Признава, че животът й се дели на преди  и след срещата й с валдорфската педагогика.
 
Завършила е българска филология с педагогически профил и предучилищна педагогика. Вярва, че  ако искаме нещо да се промени у нас,  то това минава през образованието.
 
През октомври 2015 г. се дипломира в Холандския колеж "Хеликон" след 3- годишно обучение по валдорфска педагогика, с проведена практика в Холандия. 
Случайно или не, но среща  валдорфската педагогика точно, когато е 42  г. 
 
 
Прочетено 2950 пъти Последна промяна от Неделя, 18 Август 2019 20:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…