All for Joomla All for Webmasters
Започна  MOVEMBER – месецът на мъжкото здраве!
Movember  е  световна кампания, насочена към проблемите на мъжете - рак на простата и рак на тестисите.
Ноември е месецът на мъжкото здраве, а Movember - международна инициатива, която стартира преди 16 години от Австралия.  Заражда се от група младежи, които по нестандартен и забавен начин привличат вниманието на медиите и обществото към  проблемите на мъжкото здраве - рак на простата и рак на тестисите.
 
MOVEMBER  - идва от английския жаргон за мустак -  Мо и месец  ноември.Те предизвикват всички мъже, в рамките на месец  ноември да пуснат мустаци, с цел благотворителност. Движението се сдобива с  огромна популярност в цял свят и благотворителните му кампании набират все повече средства в борбата срещу рака на простата. Мovember по света включва три етапа: информира за рисковете от заболяванията, от които са застрашени мъжете; привлича хора, които да се включат в инициативата и събира средства за покрепа на превенцията и лечението. 
 
Всеки мъж може да подкрепи Movember, като на 1 ноември се избръсне гладко, а след това пусне мустак.Защо мустак? Много просто, защото той е символ на мъжествеността, както и самата простатна жлеза. Идеята на ноемврийския мустак е да провокира вниманието на колеги, приятели, близки към проблема.
Всеки мъж на 50 и повече години задължително всяка година трябва да се преглежда при уролог, защото рано или късно ще има проблеми с простата, съветват специалистите. Всеки час ракът на простата убива 35 мъже в света, а единствената профилактика е това заболяване  е ранната диагностика. Ежегодният скрининг изисква не само преглед при специалист, но и ехографско изследване и изследване за туморен маркер на простата, наречено PSA. Тестът PSA означава простатно специфичен антиген, който е специфичен за простатната жлеза при заболяване и се установява чрез изследване на кръвта. Благодарение на него ракът на простата може да бъде открит рано и преборен.
 
Ракът на простатата e сред основните причинители на смърт при мъжете. Над 1 млн. мъже по света получават диагнозата годишно. Това прави около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите при мъжете. 
Навреме открит, ракът на простата, е сто процента лечим, казват спецалистите.
Прочетено 922 пъти Последна промяна от Събота, 05 Ноември 2016 20:48
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…