All for Joomla All for Webmasters
Рой Лихтенщайн в Албертина до 14-и юли 2024 година

Ретроспективната изложба във Виена е посветена на 100-годишнината от рождението на световно прочутия художник.

Тя включва 90 творби - картини, скулптори и графики. Заедно с Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн (1923-1997) е считан за един от основателите на поп-арта. Изложбата във Виена става възможна благодарение на участието на почти 30 музея от цял свят, които предоставиха на Албертина творби на художника.

 

Рой Лихтенщайн се обръща от света на академическото изкуство, на теорията към прозаичните неща около нас посредством комиксите, рекламата и вестниците. Той става известен със своите стереотипни блондинки, герои от войната и анимационни герои с балончета. А също и с характерните Ben-Day точки, които имитират евтината печатарска техника на комиксите, и така експериментирайки, той създава своята естетика през 60-те години на 20-и век. Той обръща еднакво внимание както на сюжетите в картините си, така и на техниките, които се ползват в тяхното техническото разпространяване.

 

Роу Лихтенщайн е роден в Манхатън, следва живопис, после преподава в различни Академии, за разлика от Анди Уорхол, който започва като график в света на рекламите. 

 

Уорхол обръща голяма внимание на консуматорското общество: той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности и изрезки от вестници, известни американски продукти като Кока-Кола и консервите с доматена супа, марка Кемпбъл. За него тези предмети олицетворяват американските културни ценности. Той основава своето ателие, наречено Фабриката.

 

През това време Рой Лихтенщайн също има своите асистенти, но той се вълнува от нашумелите военни комикси, романтичните комикси, където големите чувства не могат да се изобразяват по велик начин, а често се свеждат до един-единствен елемент, този на сълзата. 

 

Интересно е, че и на двамата творци през годините се подхвърля думата „експлоатация“. На Уорхол, че събира хора на които не им плаща за идеите, но ги прави известни, защото те казват, че са работили за него.

 

Докато при Рой Лихтенщайн, недоволството е, че той копира илюстрациите на създателите на комиксите, и от тях прави картини. Заради това, той дори е наречен в едно американско издание „най-лошият художник на съвремието“.

 

В своето творчество Рой Лихтенщайн поддържа традицията на живописта.При него се вижда влиянието на определени художествения течения в изкуството и как той се вдъхновява от тях: Дали, Миро, Пикасо, от картините на ненадминатия японски график Хокусай.

 

На изложбата може да се види и една от първите картини на Рой Лихтенщайн, която показва Доналд Дък и Мики Маус и много непознати негови картини: не става въпрос само за живопис и комикси, но и текстилните пана, скулптори.

 

Кураторите на изложбата проследяват как в края на своя живот художникът се връща отново при щриха, излязъл от четката. Посетителите могат да видят как стоят в пространството различни по замах щрихи, отлети от метал и плексиглас.

Светлана Желева

Десислав Паяков

Прочетено 143 пъти Последна промяна от Понеделник, 08 Юли 2024 00:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…