All for Joomla All for Webmasters
Красивата приказка за мечето Paddington и кралица Елизабет

Една рисунка, на която кралица Елизабет Втора е в гръб и води за ръка мечето Paddington,

а от другата й страна е  кученце от породата корги, стана един от символите за скръбта по повод смъртта на английската владетелка.

 

Кое е това мече, което партнира лично на кралица Лилибет?

Видеото е заснет по повод Платинения юбилей от царуването на Елизабет Втора, т.е за 70-годишнината от управлението на Лилибет, както галено я наричат близките й. 

 

Любопитна подробност е, че клипът е замислен да бъде заснет с актриса-дубльорка на кралицата, но голямата изненада е, че самата Елизабет е изявила желание да участва в заснемането. 

 

Видеото за мечето с кралицата е направено през юни 2022 г, и това всъщност, е последното публично изявление на кралица Елизабет Втора.

 

В клипа мечето пие чай с нея, и признава, че винаги носи със себе си сандвич с портокалов мармалад. Кралицата също му доверява това и му показва, че в своята чантичка тя винаги има сандвич, намазан с портокалов мармалад. 

 

Историята на мечето Paddington

Приказката започва така: На 13-и октомври 1958 г. мече на име Paddington идва от Перу с олющен куфар, износено палтенце и е голям любител на ...мармалада. То обожава най-вече конфитюр от портокалови кори, любим на англичаните. 

 

То пристига в Англия и е осиновено от фамилия Браун, която го нарича Paddington, тъй като го намират на едноименната гара. Така е написан първи епизод. 

 

В приказката мечето е сираче, изгубило своите родители при земетресение в Перу, и е отгледано от леля си. И когато леля му, вече много възрастна отива в Дом за пенсионирани мечки, тя го изпраща на Острова. 

 

Моля, грижете се за това мече!

То пристига с табелка:„Моля, грижете се за това мече“. Авторът на книгата признава, че е бил вдъхновен от този детайл - пристигането на малки деца от еврейски произход по време на Втората световна война. Те биват спасявани в различни страни, и  носят окачени табелки с точно такива надписи и …куфари. 

 

Автор на приказката за мечето Paddington е Майкъл Бонд. 

 

Първото издание на приказката се появява през 1958 г., а последната серия от приказката е издадена през 2017 г., т.е  приказката с мечето има нови епизоди в продължение на 59 години.

 

Мечето се предлага и като плюшена играчка, а на едноименната гара в Англия има сувенирен щанд, изцяло с негови неща. Има и няколко филми за него, и сериали.

 

През 1994 г., когато бе прокаран Ла Манша, английските инженери подариха на своите френски колеги именно мечето Paddington. 

 

Десислав Паяков

 
Прочетено 293 пъти Последна промяна от Неделя, 18 Септември 2022 21:25
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…