All for Joomla All for Webmasters
В България се връщате с 2G, PCR тест или карантина, ако не покажете никакъв документ
 Информацията е на българското здравно министерство. 
За всички граждани, които пристигат в  България. 
 
Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български граждани, на които предстои пътуване до България за коледните и новогодишните празници, здравно министерство припомня:
Съгласно Заповед № РД-01-977/26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, изменена със Заповед № РД-01-1036/17.12.2021 г., правилата за влизане в страната са: 
 
Лицата, пристигащи от „Зелена зона“ и „Оранжева зона“ , се допускат на територията на страната при представяне на:
Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ;
или
Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ;
или
Цифров COVID сертификат на ЕС за проведено изследване или на аналогичен документ.
Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.  
 
Лицата, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. 
 
Поставеното под карантина лице може да направи PCR изследване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ деня на получаване на резултата. 
 
Лицата, пристигащи от „Червена зона", се допускат на територията на страната при представяне на:
Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ;
или
Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ;
или
Цифров COVID сертификат на ЕС за направено PCR изследване за COVID-19, проведено до 72 часа преди влизане в страната, или на аналогичен документ.
Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.  
 
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членове на техните семейства, които не представят нито един документ се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. Не съществува възможност за освобождаване от карантина. 
 
На територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Мозамбик, Боствана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и  Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства и задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни.
 
Лицата задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. 
 
Заповедите на министъра на здравеопазването са публикувани на електронната страница на Министерството на здравеопазването и могат да се видят тук:
  .
 
 
 

 

Прочетено 835 пъти Последна промяна от Понеделник, 20 Декември 2021 19:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…