All for Joomla All for Webmasters
Какво е EKVK и какво може тя извън ЕС?
В кои страни каква медицинска помощ можете да получите?
EKVK (Europäische Krankenversicherungskarte), т.е. европейска здравно осигурителна карта, издавана в Австрия,присъства на обратната страна на всяка е-card и може да послужи и в някои страни извън ЕС. 
Освен в 28-те членки на Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Люксембург и Швейцария,  EKVK може да послужи и в държавите Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция.
При отпуск с австрийската карта ще можете да получите медицинско обслужване според спектъра услуги, включен в  здравната система в тези пет страни. 
В Македония можете да потърсите директно лекар, при представяне на EKVK, обясняват от Gebietskrankenkasse .
В Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора срещу представяне на EKVK на място ще ви издадат валидна местна здравна книжка или друг документ, който да представите пред лекар.
За Турция документацията е по-друга. Преди да тръгнете на почивка нататък, е необходимо да си вземете от някоя от австрийските каси формуляр А/TR3. 
Той ви дава право на здравни услуги по време на временен престой в Турция. При определени условия работодателят в Австрия също може да ви го издаде. Имайте предвид, че документът трябва да бъде поискан от здравните каси най-рано 14 дни преди започването на отпуската ви. 
Ако по някаква причина EKVK не бъде приета, поискайте възможно най-детайлна сметка и описание по дати за направените ви здравни услуги и процедури. Платената от вас разписка ще бъде разгледана при завръщането ви в Австрия и ще ви върнат част от направените разходи. 
Ако се разболеете в трета страна като САЩ, Тайланд и др., то тогава цялата сума за лечение ще трябва сами да я платите. Но след връщането ви в Австрия можете да подадете молба до районната здравна каса, където се осигурявате и да представите детайлно описание с фактури със заплатените сметки, за да ви възстановят разходите. Можете да очаквате до 80 на сто компенсация от цената на лечението, но по цени по здравна каса в Австрия.
Ако ви се наложи престой и терапия в болница, имате право на финансова помощ в размер на 228.07 евро на ден. За роднини ви тази сума е с 10 на сто по-ниска. Ако разходите за вашето лечение са били под тази сума, то ще ви бъде платена действителната стойност. 
За покриване на допълнителни разходи по медицинско обслужване ви съветваме да сключите индивидуална частна застраховка при пътуване в чужбина, казват експертите на Gebietskrankenkasse.
Прочетено 1286 пъти Последна промяна от Четвъртък, 10 Август 2017 17:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…