All for Joomla All for Webmasters
Как се създаде австрийската фотожурналистика?

Изложба във Виена с реверанс към Йоичи Окамото, японски военен фотожурналист,

 

който направи едни от най-важните снимки на Виена в следвоенния период.

 

В Prunksaal на Националната библиотека във Виена има една изложба за ценители. Тя е посветена на една личност, която е малко позната и на австрийското общество, а има голямо значение за развитието на австрийската фотографията след 1945 г.

 

Става дума за японския фотограф Йоичи Окамото (1915-1985). Той е много свързан с Виена и с Австрия през целия си живот, не само защото е женен за австрийка, родена в Мюнхен. Изложбата се казва „Снимките правят политиката. Йоичи Окамото- една икона на следвоенната фотография“(Bild Macht Politik. Yoichi Okamoto. Ikone Der Nachkriegsfotografie) и може да бъде видяна до 3 -и март 2024 година.

 

Как се озовава във Виена?

Баща му, въпреки, че е състоятелен човек, издател, който има и агенция за недвижими имоти напуска Япония през 1904 г. и се премества в САЩ. Самият Окамото е роден в Америка през 1915 г., и умира пак в САЩ през 1985 г.

 

В неговата автобиография той не пише дали неговата фамилия, вкл. и той е бил засегнат от създадените лагери за американци от японски произход. От 1939 г. до 1942 г. Йоичи Окамото работи като фотограф за Syracuse Post-Standard, след което се записва доброволец в американската армия. По това време много японци с американски паспорти са изпратени на фронта в Италия, сред тях е и военният фотограф Окамото.

 

Талантът му е забелязан от US- главнокомандващ генерал Марк Кларк. Той го взема за личен фотограф и при своето преместване, когато вече отговаря за Австрия от американската квота. Тогава Австрия е разделена на различни зони от съюзническите войски.

 

Така Йоичи Окамото идва във Виена. От септември 1948 г. до 1955 г., докато трае окупацията на Австрия, Окамото отговаря за фотографския отдел на Американската информационна служба (USIS). С неговото идване в Австрия се създава следвоенната австрийската фотожурналистика.

 

Непосредствено след Втората световна война Окамото e наблюдаващ и за австрийските вестници, като във вестник Курир (Kurier), който е основан по това време като издание на Американското военно управление в Австрия, японският репортер е фоторедактор. (Вестник Курир след това е закрит и създаден отново през 1954 г. като свободен вестник на австрийската преса).

 

Японският военен фотожурналист обучава австрийските пресфотографи. В неговите снимки се вижда следвоенния живот на Австрия, една друга Виена. Но не само това. Окамото документира как се изпълнява плана Маршал в Австрия.

 

Той е този, който документира как американците връщат на австрийското правителство заграбеното от нацистите културно-историческо наследство.

 

Той показва в снимки влиянието на САЩ върху Австрия не само с плана Маршал, но и в други области: напр. той портретира Фулбрайт стипендиантите -австрийски студенти, които заминат да учат в САЩ в тези тежки следвоенни години. И много още.

 

Японският фотожурналист не е просто създател на документални, архивни снимки, той обича и фотографския експеримент. Той има афинитет и към т.нар Street Photography (Strassenfotografie) като водещите в нея французи са изместени от американците, тъй като много фотографи, които запечатват кадри от градския живот на улицата, са били и фоторепортери.

 

Не малко от тях са европейски мигранти. Самият Йоичи Окамото също въплъщава тази тенденция в която Америка става вече водеща в т.нар Street Photography.

 

Той е не само фоторепортер, но и портретист, който се интересува от различни жанрове, включително и художествена фотография.

 

Фактът, че той е значим творец се потвърждава и от това, че когато Окамото  напуска Австрия и отпътува за САЩ , той документира как в. Курир се закрива като американски вестник и раждането на новата свободна преса.

 

Окамото остава да отговаря за фотографския отдел на Американската информационна служба (USIS) до 1963 година.

 

След идването си в САЩ Йоичи Окамото става личен фотограф на вицепрезидента на убития президент Джон Кенеди - Линдън Джонсън, който става президент и документира неговото управление.

 

Президентът Джонсън прави Окамото първият постоянен фотограф на Белия дом. Интересен факт е, че Окамото снима за управлението на Джонсън над 670 хиляди снимки и така президентския период на Джонсън се смята до ден днешен за най-добре документираният в историята.

 

След Белия дом, Йоичи Окамото става фотограф на свободна практика, създава своя фотоагенция IMAGE и работи за много известни списания като LIFE и TIME, и др.

 

Малко по-късно той работи и за Американската агенция за опазване на околната среда (ЕРА) и благодарение на тази си работа той се връща отново в Европа - в Мюнхен, Ровин и …Виена. Последното му идване в Австрия е през 1983 г.

 

Във фокуса на неговото внимание вече са снимки, свързани с градския транспорт и как той е свързан с опазването на природата, модернизирането на градовете, вкл. и пешеходните зони.Той е документирал и как е изглеждала Кертнерщрасе: тази първа пешеходна зона на Виена през 80-те години. Нещо любопитно, Окамото предпочита да снима черно-бяло, но тази снимка е една от малкото му цветни, заедно със снимка на Шанигартен (Schanigärten- на сн.) по това време.

 

Неговата книга „Виена през погледа на Окамото. Градът от 50-те години насам“(„Okamoto sieht Wien. Die Stadt seit den Fünfziger Jahren“) излиза 2 година след смъртта му. Тя е и последният му проект. С тази книга той иска да покаже колко важна е Виена в неговия живот, да покаже душата и лицето на австрийската столица.

Прочетено 185 пъти Последна промяна от Неделя, 14 Януари 2024 15:56
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…