All for Joomla All for Webmasters
Познавате ли коледните духчета във Австрия - Wichtel und die Heinzelmännchen?

Наш гид в традициите е Десислав Паяков, роден във Виена.


Една американска традиция прелетя над океана през годините като завладя и австрийските домове.

 

The Elf on the Shelf

Буквално в превод означава Елфът от лавицата. Това е много млада и измислена традиция, която започна от една американска фамилията - тази на Еберсолд (Aebersold) и нейната дъщеря Чанда Бел (Chanda Bell). Тя се състои в това, че е в началото на коледните празници Санта Клаус изпраща в кутия един елф, който се поставя на един рафт.

 

Оттам той наблюдава децата дали са послушни и докладва на дядо Коледа. Нещо повече: на него децата му разказват своите желания и мечти. Но има едно условие: елфът не трябва да се пипа, защото той е магично духче.

 

След като идеята допадна и на други американци, изобретателната фамилия реши да напише и едноименна книга. Тя се предлага в кутия в която освен книжката е поставен и един елф. Традицията се разрасна и вече могат да се видят 2 елфчета: едно мъжко и едно женско. През 2013 г. книгата The Elf on the Shelf се изкачи в класацията и взе първото място на USA Today.

 

В същото време се появиха се и критични мнения за този обичай, тръгнал от фамилия Еберсолд (Aebersold). Според някои, елфът бил „маркетингов инструмент, облечен в псевдотрадиция, чиято задача е да „шпионира“ децата“. В други позиции се изразява мнението, че не трябва да се слагате вашето дете „под натиск“, че доброто държание се равнява на подаръци. Трети мнения бяха още по-крайни, че това е „опасна лъжа“, подобна на лъжата в дядо Коледа и води до стрес.

 

Това не попречи да се появят и много детски филмчета, също и Netflix през 2020 г. се включи със свои мини сериали The Elf on the Shelf.

 

Има ли такива коледни духчета в немското пространство?

 

Die Heinzelmännchen

Има, и те също награждават послушните деца за Коледа. Наричат ги Die Heinzelmännchen. Те са добри духчета, които излизат през нощта и довършват работата, която е останала несвършена. Те идват от Кьолн и са обвити в тайнственост. Видите ли ги веднъж, край, изчезват и никога повече не се появяват. Малки са като джуджета и носят островърхи шапки, които се килват на една страна.

 

Те са прочути с тяхната работливост и са от добрите митични същества. Принадлежат към групата на коболди, джуджета, гномчета. Името им идва вероятно от думата heinzen, която е за работа в мините. И тук отново виждаме връзката джуджетата и мините. Прекрасните Die Heinzelmännchen. Те за първите път се появяват описани през 1816 г. от братя Грим.

 

Днес тази дума в Австрия се използва и за приятел, който тайно ти помага, напр. докато те няма, или без ти да знаеш нещо прави за теб.

 

А какво е Wichtel?
Те също са вид добри джуджета. Според легендите приличат на хора, живеят и работят в групички под земята. Обитават още пещери, а също и тайните ъгълчета на дома на човек. Те са дружелюбни, добре са настроени към хората и им помагат, без да са помолени.

Изработка: (Desislava Iliadou)

Казват още, че те понякога молят също хората за помощ, и в приказките се разказва как могат да сменят едно човешко дете с едно тяхно. Когато обаче хората ги видят, те изчезват завинаги.

 

Думата Wichtel идва от Wicht, което в свободен превод означава едно живо същество, малък човек. Според братя Грим думата Wichtel се ползва за колболт, гном, джудже. Думата Wichtel днес може да се използва и когато човек получи един подарък, без да знае кой му го е изпратил.

 

В Австрия този обичай се се нарича „Engeln und Bengerl“, т.е в дадена група се определя кой на кого да даде подарък без човекът да знае кой точно му го е пратил. Друг акцент в този обичай е подарък да е оригинален, а не да е скъп. Идеята е всеки да направи един подарък, и разбира се, всеки да получи един подарък.

Прочетено 403 пъти Последна промяна от Събота, 23 Декември 2023 11:24
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…