All for Joomla All for Webmasters
Музикотерапия в медицината

Всеки втори възрастен в Австрия страда от проблеми със съня и броят им расте, твърдят медиците.

Учените от университета Парацелз (http://www.pmu.ac.at) в Залцбург предлагат специална форма на музикотерапия с която човек отново възвръща нощното си спокойствие. 

30 –годишната Галя страдала с месеци от тежки смущения със съня заради

страх от изпити, лични проблеми и напрежение в работата.

 „Опитвах се да заспя, но така или иначе очите ми оставаха все отворени и това ме направи още по-нервна.Пробвах да се отпусна, да си говоря нежни слова, но не се получи”, разказа българката пред камерата на ORF. Младата ландшафна архитектка бе една от първите, която се подложи на новата музикотерапия. Става въпрос за специално композирани тонови звуци, които според учени от университета Парацелз действат директно на мозъка.

„С тези звуци се стремим да възбудим алфа -и тета вълните на мозъка, които са активни точно, докато спим. Но чрез този феномен можем да действаме и на вегетативната (автономната) нервна система  и да активираме дейността на парасимпатикуса. По този начин се отпуска цялото тяло”, обяснява Вера Брандес, изследовател на въздействието на музиката.

„Тръгваме от това, че можем да помогнем на всекиго.На базата на сегашните наблюдения и резултати мисля, че може да се разчита на музикотерапията”, добавя още тя.

 Чрез лечението с музика се променят нивата на хормоните, които отговарят за съня, както и трансмитерите в мозъка, и настъпва отпускане на цялото тяло. „Наистина съм много изненадана. Сутрин отварях очи и си мисля: „Wow, колко е хубаво, сега вече отново лесно заспивам!”, споделя Галя. В първото проведено проучване, учените са могли

с помощта на звукова възглавница (soundkissen) да постигнат успехи при

78% от тези, които имат проблеми със съня.

Амбицията на екипа в Залцбург е този процент да се повиши. Музиката е медицина за сън, това е  заключението на учените. Музикотерапията се очаква да разшири периметъра си на действие още при хора с депресия и пациентите от интензивните отделения. И не само това.

Прочетено 1974 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:41
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…