All for Joomla All for Webmasters
Не пропускайте Дългата нощ на църквите

Събитието е на 10 юни 2022 г. и ще се проведе в цяла Австрия.

На 10 юни т. г. започва поредното издание на „Дългата нощ на църквите” в Австрия. 

 

В 17.50 ч. камбанен звън в цялата страна ще отбележи началото на грандиозното събитие, за участие в което ни канят 150 църкви в цялата страна.

 

Предвидени са 900 събития: литургии, беседи, презентации, дискусии, концерти, катерене на църковни кули и куполи, и входът навсякъде е безплатен. 

 

Някои от участниците отварят врати много рядко, само за това събитие - напр. Die Bernardikapelle im Heiligenkreuzerhof в 1-и квартал. Тя принадлежи на Цистерцианския орден.

 

Построена през 1661 г. в стил барок, ще бъде достъпна за посетители още в 16.30 ч. Предвидени са 2 кратки тура - от 19 ч, и от 20 ч, водени от монах. От 17 до 20 ч. на щанд пред капелата ще могат да се закупят книги, а също и много биопродукти, произведени от манастира във Wienerwald: мед, мармалади, ликьори, тиквени семки и пр. 

 

Да припомним:

Пряката телефонна линия 142, която оказва спешна психологична помощ от свещеник (Seelsorge), регистрира годишно около 300 хил. разговори. 

 

Повече от 30 болници са притежание на църковни ордени, в които се лекуват десетки хиляди пациенти. Над 70 хил. ученици от цялата страна посещават училища, финансирани от църкви. Фондация” Св.Николай” напр. подпомага 85 католически детски градини и ясли във Виена. 

 

На върха на божия храм

Гледки от птичи поглед на прекрасна Виена ще зарадват всеки, който изкачи южната кула на катедралата Св.Стефан”(Stephansplatz 3, 1010 Wien) и нейните 343 стъпала. 

 

Кулата на църквата „Брайтенфелд” (1080 Wien, Florianigasse 70) е 52 метра висока и също изкушава любителите на височини. Храмът е посветен на Св. Франциск от Асизи, който раздал богатството на родителите си и избрал доброволно пътя на бедността и духовното служене. Църквата е построена в неоренесансов стил и има най-големият действащ църковен орган във Виена. 

 

Панорамни гледки към Виена ще предлага и църквата „Св. Отмар”(Kolonitzpl. 1, 1030 Wien). 

 

От разнообразната програма си заслужава да се види и изложбата в Dom Museum Wien, наречена „Беден и богат“ (Arm&Reich). Рисунки, фотоснимки, графики, картини, видеоинсталации и др. интерпретират от Средновековието до наши дни тази толкова вечна тема. 

 

Предвидени са турове с гид от 18 ч. и от 19.15 ч. Dom Museum Wien (Stephansplatz 6, 1010 Wien) затваря в 20 ч. 

 

Отворен ще бъде и параклисът на св. Вергилий (Virgilkapelle), още едно магнетично място, построено през 1220/30 г. Открит случайно през 1973 г. при строежа на метрото под Щефансплац. В криптата има постоянна експозиция, която представя средновековна Виена. 

 

Тези, които не успяха да посетят концерта на българския квартет „Светоглас“ в музикалната капела на двореца Хофбург (Wiener Hofburgkapelle), сега могат да посетят малкия бивш дворцов параклис на Хабсбургите и от 18 ч до полунощ ще звучи прекрасна музика. 

 

И не на последно място,  българско участие в Дългата нощ на църквите. В петъчната вечер в Миноритенкирхе от 21.30 ч до 22.30 ч. ще можете да се насладите на изпълнението на  виртуозите - Леонхард Лееб (тромпет), Мартин Иванов (пиано), Антонио Чорбаджийски (чело). 

 

Всичко за Дългата нощ на църквите за цяла Австрия можете да откриете тук


 
  .
 
 
 

 

Прочетено 217 пъти Последна промяна от Четвъртък, 09 Юни 2022 10:52
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…