All for Joomla All for Webmasters
50-годишен юбилей за завода за битови отпадъци на Хундертвасер във Виена
Ексцентричният художник определя това си произведение като паметник на едно по-добро бъдеще без отпадъци. 
 
Единият от четирите виенски завода за изгаряне на битови отпадъци, който е и може би най-известният, тази година навършва половин век. Заводът е разположен покрай канала на река Дунав в района Шпителау, отдалечен само на десет минути път с кола от центъра на Виена.
 
Той е уникален поради факта, че фасадата му е дело на прочутия австрийски художник, архитект и екозащитник Фриденсрайх Хундертвасер, разказва Ойроком-ПР , част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Инсинераторът влиза в експлоатация през 1971 г. като част от ТЕЦ Шпителау, но пожар през 1987 г. унищожава големи части от него и нанася щети за повече от милиард шилинга (ок. 74 млн. евро).
 
Вместо да бъде съборена, инсталацията се изгражда наново на същото място, защото там са налични инфраструктура и техника за производство на топлинна енергия и защото боклукът се изгаря там, където възниква – в центъра на града.
 
През 1988 г. Виенската община кани Хундертвасер, който трябва да превърне  Шпителау и в произведение на изкуството.
 
Художникът е изправен пред нелеко решение, защото е представител на Зелената партия и е трябвало да бъде убеден, че изгарянето на боклука е най-доброто разрешение на въпроса с отпадъците, след като те веднъж са произведени. Хундертвасер приема оценката на експертите и се заема с дизайна. 
 
Новата сграда е готова през 1992 г. Годишно днес тук се изгарят около 250 000 тона боклук, от който се произвежда електрически ток за 50 000 домакинства и топлинна енергия за над 60 000 домакинства.
 
За да бъде термичната обработка максимално щадяща околната среда, инсталацията е снабдена със сложна система от пречистващи филтри.Използвани са най-модерни технологии, така че заводът заема първо място по екологични стандарти. 
 
Разноцветната фасада, златното кълбо на комина, озелененият покрив и новозасадените дръвчета превръщат Шпителау в неповторима гледка и символ на Виена наравно с катедралата Свети Стефан и Виенското колело.
 
Междувременно заводът е сред най-известните туристически атракции и една от най-сниманите сгради във Виена. Годишно там се провеждат 420 екскурзионни обиколки за над 10 000 души.  

 .
 
 
 

 

Прочетено 188 пъти Последна промяна от Петък, 26 Ноември 2021 10:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…