All for Joomla All for Webmasters
„Пелени за героя”: Скандалът с голия Давид на Дубай ЕXPO 21/22
По темата потърсихме мнението на Десислав Паяков, фотограф от Виена, който ни запознава с части от историята на акта.
 
Предисторията
Дубай ЕXPO се откри на 1 октомври 2021 г. и ще продължи до 31 март 2022 г. На Италианския павилион може да се види копие на статуята на Давид от Микеланджело, което бе изработено само за 14 дни с модерната 3 D принтерна технология.
 
Статуята е висока 5.2 м. и тежи 500 кг. Скандалът се заформи от факта, че Давид е поставен така, че от 2-рия етаж, който е за масовия посетител, се вижда само главата като е скрито неговото тяло и интимните части.
 
Единствено VIP-гостите на Италианския павилион могат да видят статуята на Микеланджело, която бе създадена през 1501-1504 г., в нейната цялост.
 
От италианска страна обясниха пред журналисти решението си да скрият Давид с това, че в Арабския свят посетителите могат да се смущават заради този вид голота.
 
Г-н Паяков, изненадан ли сте от случилото се на Дубай ЕXPO, че Давид на Микеланджело е скрит, защото е гол? 
- Австрийците имат един много хубав израз за такава ситуация „I wü aber I trau mi net“ (Ich will aber ich traue mich nicht), което означава „Искам, ама не смея”.
 
На Италианския павилион на Дубай-EXPO показаха от една страна модерност с начина по който направиха копие на статуята на Давид, а от друга - изпитаха страх от по-консервативното мнение в арабската страна. А може би, излишна предпазливост да не е била излишна. 
 
Спомням си как във Виена по време на фоторазходки, които организирахме, бежанци от Афганистан и Сирия ме питаха защо има толкова голи малки момченца като скулптори във Виена. Обясних им, че тези херувимчета, амурчетата са синоним на невинност, здраве, плодовитост.
 
При виенските  сгради, построени по времето на последния император - Франц Йозеф І (1830- 1916) в стил необарок, във втората половина на 19-и век, са добавени разголени жени и мъже с красиви тела, често голи до кръста. Ако един археолог открие такива статуи, може да направи грешното заключение, че така са ходели хората на улицата. 
 
Някак на Запад успяхме да развием двоен стандарт: хем да показваме голотата, хем да не я приемаме като обществена норма.
 
Връщайки се към голите фигури на сградите във Виена, архитектите сякаш искат да ни внушат, че императорът на Австро-Унгария може да мери ръст с древния свят,  с гръцки и римски императори, с Александър Македонски. 
 
Първият римски император Октавиан-Аугустус, който започна като принцепс т.е първият гражданин, е показан като гол мъж с добре изваяно тяло. 
 
Да се върнем пак в древна Гърция, кои бяха изобразявани голи?
- Голи бяха героите и …Боговете. Докато за гръцката жена от висшето общество се казваше, че тя едва ли е излизала от къщи и е ходила почти …забулена. Хетерата е голямото изключение. Този двоен стандарт си го пазим и си го държим до днес. 
 
Да напуснем за малко голите статуи, които украсяват Виена и да отидем в Природонаучния музей на австрийската столица. Голяма част от континентите са изобразени като жени, които с изключение на Европа, са разголени. Подобна композиция на континентите съм виждал и в Париж, където облечената Европа е носител на цивилизацията. 
 
И сега стигаме до интересен момент в изкуството: голите фигури или са от героичното минало, или от нецивилизования, екзотичния свят. Гръцките богини са изобразявани голи.
 
Римлянката Лукреция (на сн.) се самоубива разголена, като голите й гърди се свързват с това, че бе изнасилена от римски крал от етруски проиход. 
 
Да вземем мъчениците от Средновековието. Голотата се  свързва или с грешниците,(фреските на Микеланджело), или с аскетизма. Дори Христос е изобразяван гол на Разпятието, само с едно покривало около таза. 
 
Съвсем различно е положението със Св. Себастиян: него го виждаме почти в еротична поза. Интересното е, че много хомосексуални писатели и хора на изкуството са признавали, че гледайки фигурата му, са осъзнали, че са хомосексуални.
 
Св. Себастиян е вързан по такъв начин, че тялото му изглежда особено красиво. Всъщност, той е убит с камъни, но почти всички статуи го показват как Св. Себастиян е обстрелван със стрели. 
 
И да се върнем отново в 19-и в., когато голото  в изкуството е символ на варварското, нецивилизованото, но често е и с положителен нюанс, т.е това е човекът, който е по-близо до природата, до невинността на Рая, до Адам.
 
За колонизаторът голият човек е робът, но ако погледнем в същото време творци като Модилиани, Пикасо, Матис, то виждаме, че голотата на африканската скулптура се свързва с благородния див човек, който ги вдъхновява. 
 
Трети аспект  с голотата е свързан с „фантазията на харема”: голи ориенталски жени, при това в голямо количество, струпани на едно място. 
 
Кога жените започват да се появяват голи в изкуството, кога се създават актовите картини?
- Думата акт има латински корен и идва от Akt , т.е движение, действие.Целта бе да се покажат много детайли от голото тяло, които при облечената фигура не могат да бъдат открити. 
 
Първите изображения на голи жени са на …Богините. И това продължава до средата на 19-и век. Първите жени в реалния живот, които са показани голи в изкуството са на метреси и куртизанки-16-17 век.(Рубенс, Тициан).
 
С първите им портрети  притежателите или искаха да покажат „Тя е моя” или самите метреси искаха „да вдигнат акциите си” като субекти в социалния живот. 
 
Да погледнем „Спящата Даная” на Хендрик Голциус , който по-вулгарно в картината рисува  какво всъщност се е случило.
 
Ангелчето държи една торба и една флейта, която може да се тълкува като фалос, а златния дъжд, който вали всъщност са монети, прибрани веднага в една кутия от старата прислужница. Нейният образ веднага се свързва със сводницата.
 
Голциус е нидерландски художник, той идва от средите на протестантите, които са много по-консервативни от католиците. И именно, този по-консервативен свят гледа през ключалката на изкушенията на Юга, на Италия... 
 
В историята на акта пъроначално по-важните актове са на …. мъже. Отново „Давид” на Микеланджело и много още. Особеното при Микеланджело е, че неговите женски скулптури приличат все едно са моделирани мъжки тела, много са мускулести.
 
Напр. скулптура Нощта (die Nacht) - предназначена за гробницата на папа Юлий ІІ. Според някои изкуствоведи, този интерес към мъжкото тяло е заради изказаното съмнение, че Микеланджело бил хомосексуален. Но има и други тълкувания, че водещият акт по време на Ренесанса е мъжкия , на преден план е героят, силният, мускулестият човек, а не жената. 
 
От Елада идва тази традиция да се изобразява императорът, пълководецът и философът - (полу)голи в действие като символ на тяхната мощ, героичност. Путин в наши дни също е фотографиран полугол на кон, като класически герой! 
 
Какво означава „Героична голота”?
- Отново се връщаме в древна Гърция, дали са скулптури или картини, съществува т.нар. „героична голота”. Героят, пълководецът е гол до кръста, докато врагът- персиец или скит, е винаги облечен. 
 
Ще направя още едно отклонение: по време на правителството на Дж.Буш-син, един от неговите висши прокурори покри с наметало статуята на Справедливостта (Темида). Тази гола статуя е символ  на „голото право”, т.е чистото право, и внушението е, че тя не скрива нищо. 
 
Същото го правят и някои факири, фокусници, които се появяват пред публика по къси панталони и с къси ръкави, за да покажат, че не крият нищо по себе си. 
 
А сега трябва още да се обясни защо гърците имаха тази „героична голота”. С тази красива голота те искаха да се покаже, че тяхната култура ражда красиви хора. 
 
Тази идея се опитаха да усвоят и нацистите, които бяха планирали да има отдел „Немска актова фотография”.  
 
Ако обърнем поглед и към съветския, социалистическия акт, ще видим, че голотата тук е подчинена на темата за здравето и красивото, докато изобразяването на хора с рахит и някои други телесни несъвършенствая бе признак за бедност, на работнически произход. 
 
В криза ли е актовата фотография днес?
-В модерната актова фотография, в модерното изкуство се явяват две описания: мъжкият поглед  и сексуализацията.
 
В Англия в момента върви критика срещу акта в картините от времето на Викторианската епоха. И тук отново се сблъскваме с този двоен морал: хем това бе много консервативно време, хем викторианските актове бяха вентил за аристокрацията. 
 
Кама сутра пък е много хубав пример за това как Запада гледа към Изтока. 
 
С този концепт на сексуализацията в края на 80-те години на миналия век се наложи модата да се снимат 14-годишни момичета, които са гримирани така, че изглеждат 25-годишни.
 
Пример за това е германския позабравен модел Моника Шнаре (Monika Schnarre), сега  на 50 г. Всеки й се възхищаваше. Така чрез сексуализацията тези модели бяха натоварени с ролята на секс символ.
 
Наложи се и практиката много млади момичета да се обличат като жената-вамп, но това излъчване има много неприятна близост до детската порнография и педофилията.
 
Зад тези проявления много често се открива погледът на стария мъж, който така се опитва да излъже себе си, че не остарява. 
Едно интервю на София Ружинова
 
 
 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 456 пъти Последна промяна от Неделя, 31 Октомври 2021 21:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…