All for Joomla All for Webmasters
От колко планински извора пият вода виенчани?
През 1873 г.е прокаран първият водопровод от Алпите и по този начин се е подобрило качеството на питейната вода във Виена.
 
Чистата вода, която преди е била предназначена единствено за богатите, с времето става достъпна за всички жители на града. 
 
От планината до кранчето у дома
Но как виенската изворна вода стига от Алпите до чашите и какво е особеното в нея?
 
Средно 437 млн.  литра вода текат всеки ден през двата планински изворни водопровода от Алпите към австрийската столица и снабдяват виенските домакинства с качествена питейна вода. 
 
Поради високото си съдържание на кислород, приятно студената виенска чешмяна вода винаги има освежаващ вкус. До Виена водата стига в свободно падане през галерии без употребата на нито една помпа и без обработване, а поради гравитационната енергия се използва допълнително за производство на ток, разказва Ойроком-ПР ,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Виенската градска конституция далновидно поставя под опазване виенската вода и горите, където се намират изворите, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода.
 
Само в случаи на ремонтни дейности по изворните водопроводи, при големи аварии на тръбопроводи или при екстремно голямо потребление на вода в периоди на горещини, Виена използва подпочвени води. 
 
Първият виенски изворен водопровод е открит след тригодишно строителство на 24 октомври 1873 г. с пускането в експлоатация на фонтана на Шварценбергплац. Той има дължина от 120 километра и е символ на преодоляването на недостига на вода и опасността от зарази.
 
През 1888 г. вече над 90 на сто от домакинствата в тогавашния градски район са включени към водопровода за питейна вода.
 
Въпреки това, поради присъединяването на предградията към Виена, в края на 19-ти век се налага строежа на Втория виенски изворен водопровод. Съоръжението с дължина 180 километра е в експлоатация от 2 декември 1910 г. и довежда водата от Хохшваб до Виена за 36 часа.
 
За да се гарантира снабдяването на виенското население с качествена питейна вода, в областите където преминават Първи и Втори виенски изворни водопроводи, се създадени защитени зони. За експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в града отговаря Общинското предприятие "Виенска вода". 

 .
 
 
 

 

Прочетено 300 пъти Последна промяна от Понеделник, 16 Август 2021 19:52
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…