All for Joomla All for Webmasters
Има ли връзка между алергията и емоциите?

Какво показват научните изследвания и във Виена? 

 

 В днешните модерни времена индустриалното развитие бележи значителен ръст в световен мащаб, но… успоредно с това се увеличава и броят на алергиите, най-вече в по-развитите страни.

 

Около един на всеки четирима души страда от астма, сенна хрема и други алергични заболявания, като жените са по-засегнати от мъжете. 

 

Много хора с алергия смятат, че тя е свързана с фактори, които не зависят от тях: че е по рождение или придобита вследствие на неизяснени факти. Именно необяснимите причини за възникването на различни видове алергии подтикват учени и лекари да потърсят отговор по-дълбоко. 

 

Стресът – невидимият ключ към алергията

След множество изследвания на конкретни случаи започва да се прави връзка между алергията и повишаването на количеството на определени хормони в тялото. А както всички знаем – те са основните виновници за промяната в нашето настроение.

 

Когато сме под стрес тялото отделя различни хормони и химикали – единият от тях е хистамин. Той е пряко свързан с неприятните симптоми на различни алергии. Тоест получава се така, че стресът не причинява пряко алергия, а “отключва” вече закодираната в тялото алергична реакция, защото увеличава наличния хистамин в кръвта.  

 

Наблюдава се обаче и още една интересна зависимост – хората с доказана и проявена вече алергия са по-тревожни и податливи на стрес. Оттук изниква и въпросът – справят ли се хората с алергии по различен начин със стреса? 

 

На този въпрос се опитва да отговори изследователски екип, ръководен от Лиза Мария Гленк от Международния изследователски институт Messerli (съвместна институция на Vetmeduni Vienna, MedUni Vienna и University of Vienna).  

 

Изследваните лица споделят за техния начин да се справят със стреса, като успоредно с това се измерва и количеството на хормоните кортизол и окситоцин в кръвта им.

 

Оказва се, че при хората с алергии след напрегната ситуация, кортизолът – хормонът на стреса – е в по-висока концентрация, а окситоцинът – хормонът на любовта – е с по-ниски нива спрямо другите хора. 

 

Съавторът на изследването Осуалд Д. Котгаснер от Медицинския университет във Виена споделя, че могат да се направят заключения, че механизмите на регулиране на стреса играят решаваща роля за появяването на алергиите и депресията. 

 

Има и още един интересен аспект, свързан с алергиите – т.нар. емоционална алергия. В статия, публикувана от Медицинския университет във Виена, се споделя, че трябва да се подходи по-генерално при тълкуването на тази теза.  

 

Думата алергия идва от гръцки, от думите “alos” и “ergos”. “Alos” означава “нещо друго, различно, странно”. “Ergos” означава “реакция”. Следователно, алергията e реакция към различното, което би могло да представлява опасност.

 

През 1950 г., П. Сивадон стига до извода, че свръхчувствителността към определени емоции може да предизвиква други заболявания и реакции в тялото на физическо ниво. 

 

Какво е решението?

Със сигурност правилното определяне на емоциите, премахването на дразнителите и причините за стрес са от първостепенно значение. Това със сигурност не е лесен процес, но когато здравето е заложено на карта, усилията си струват. 

 

Не бива да се забравя, че трябва да се действа и на физическо ниво. Клетките в тялото също променят начина, по който функционират, когато са под влияние на стрес. Тяхната мембрана се блокира и до тях не могат да достигнат минералните вещества, от които тялото се нуждае, за да се справи със ситуацията. 

 

Специалното разреждане на Шуслеровите соли се справя с този проблем и помага на клетката отново да функционира нормално. Те преминават безпрепятствено през мембраната и започват да възстановяват нарушения баланс. 

 

При алергична хрема могат да помогнат Шуслерови соли №2, №3 и №8 – солите се редуват с по 1 таблетка на всеки един час. При кожна алергия – Шуслерови соли №2, №6 и №10 – всеки ден се вземат по 3 таблетки от всяка, за период от 2 месеца.

 

При алергична астма Шуслерови соли №2, №6, №10 и №12 – приемат се по 3 таблетки от всяка сол дневно, като продължителна придружаваща терапия, съветват специалистите на Алпен Фарма.

В допълнение може да се помогне на тялото, освен да се справи с негативните емоции, да се освободи и от натрупалите се токсини.

 

В случая се препоръчва лечението на алергията да се съчетае и с по-различно хранене. Комбиниран и различен подход, който може да доведе до неочаквано добри резултати.

 .
 
 
 

 

Прочетено 164 пъти Последна промяна от Сряда, 30 Юни 2021 22:52
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…