All for Joomla All for Webmasters
Болници от Южен Тирол работят с български софтуер
Пламен Жеков, програмист от Бургас направи приложение, което показва свободните ковид легла в лечебните заведения. 
 
27-годишният Пламен Жеков е роден в Бургас, занимава се с уеб програмиране от 12 години. Работи като freelance с няколко колеги в екип и заедно създават софтуери и електронни магазини.
 
Той създаде система, която в реално време показва в коя болница колко свободни ковид легла има. Платформата първоначално заработи за лечебните заведения в Бургас, а сега вече я ползват и болници в Южен Тирол, Австрия. 
 
Пламен, как се свързаха колегите ви от Южен Тирол с вас, как се улеснява работата им? 
 
-След постовете в различни медии за софтуера с мен се свърза австриец, които ме попита дали искам тази система да работи извън България. Той обясни, че се занимава с координация на няколко общини в регион Тирол и имат същия проблем, които и ние: да се знае в реално време колко свободни ковид легла им.
 
Подготвих един файл, които им изпратих, за да си преведат софтуера на немски. Те  го преведоха на немски и английски език. Върнаха ми го, за да сложа съдържанието с версиите на двата езика и им го предадох. В момента са в тестови период на системата. 
 
Разкажете повече за създадения от вас болничен софтуер.
 
-Всяка болница  има собствен акаунт чрез който обновява бройката и декларира текущите ковид терапевтични и интензивни легла.
 
Обновяването става в реално време. Лечебното заведение  може да отбелязваоще  с какъв ресурс от ковид персонал разполага, колко са на работа в момента, колко са болни и т.н. Достъпът до системата може да стане през всяко устройство: компютър, телефон или таблет. 
 
Софтуерът вече го надградихме и се опитваме да добавим личните лекари. За България е необходимо те да дават прогнози на база прегледи - колко човека биха потърсили Спешна лекарска помощ. Въз основа на тази информация спешните центрове ще знае колко пациенти биха се отправили към тях и биха се подготвили. 
 
Имате ли и други международни проекти...
 
-Аз съм програмист на свободна практика. Екипът с който работя изпълняваме различни проекти, занимаваме се предимно със създаване на софтуери и електронна търговия, автоматизации и синхронизации между сървъри и методи на облекчаване от нуждата на човешки ресурс. 
 
Харесвате ли Австрия? 
 
-Не съм бил в Австрия, изглежда страхотно място. Въпрос на време е да я посетя. 
 
Какво си пожелавате за Коледа и новата 2021 г. ?
- Пожелавам на всички най-вече здраве, всеки болен да оздравее, и да се върнем към нормалния си живот. Пожелавам си този софтуер, които създадох, вече да не се ползва.

         
 .
 
 
 

 

Прочетено 414 пъти Последна промяна от Вторник, 15 Декември 2020 18:20
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…