All for Joomla All for Webmasters
Плажът до замъка Грайфенщайн
За мнозина виенчани градските къпални са в известна степен пренаселени.
 
Затова кратко пътуване край или извън Виена ...и мечтата е сбъдната. Едно такова по-уединено местенце е Donaualtarm Greifenstein, а къпалнята е известна още като Strandbad Greifenstein. 
Тук плажът е изцяло в природна местност (Naturbadeplätze) и на самия Дунав. Спокойно, като единствената възможност за  развлечение е каране на водно колело.
 
Важното е да се сте любители на къпане в естествени води. Край брега на много места е плитко, а зад вас остават чудни морави. В някои участъци присъствието на кучета е забранено на плажа. 
 
Съчетанието на планина и река също е невероятно отпускащо. Плажът може да се съчетае идеално с кратък планински или колоездачен преход.
 
Късче история
Само на 20 -30 минути път от плажа се извисява невероятно красива старинна крепост (Burg Greifenstein), на който може да се полюбувате само отвън. От няколко години той е частна собственост и влизането вътре, както и изобщо в огромното имение е забранено. 
 
Крепостта вероятно е построена през 11 век. Предполага се обаче, че е била наблюдателница още от римско време. Burg Greifenstein е бил важна част от защитата на Дунава. Известно е, че посредством запалване на огньове са извествявали опасност с Кройценщайн и Леополдсберг. 
 
Крепостта се споменава за първи през 1135 г. Името на Дитрих фон Грайфенщайн се появява тогава като васал в епископия Пасау.
 
През 1365 г. пък жителите на Клостърнойбург я обграждат, но причините за това и до ден днешен не са известни. По време на турската обсада през 1529 г. крепостта е превзета, частично разрушена, а целият й архив- унищожен. По-късно Burg Greifenstein е възстановен, но никога повече не е използван за военни цели.
 
Оттогава през вековете замъкът многократно променя собственици и малко от визията си, като един от най-известните му притежатели е Йохан I фон Лихтенщайн.
 
Князът го придобива през 1808 г. и до 1817 г. го ремонтира в стил романтика като включва старите строителни елементи. От няколко години замъкът отново е продаден и е частна собственост. 

 Сн: Dessislaw Pajakoff

Край Burg Greifenstein в гората минава туристическа отсечка от 9 километра, която го свързва с близкото селище Kritzendorf.
 
Сред забележителностите по пътя още са старинна фурна в гората, където местните са си пекли хляб по време на турската обсада през 1529 г., параклис на св. Павел и др.
 
Пътят на места е доста стръмен както при изкачване, така и при слизане.
 
Всичко за естествените плажове край Виена можете да намерите ТУК.
 

Прочетено 309 пъти Последна промяна от Вторник, 28 Юли 2020 09:55
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…